Kaikki artikkelit

30.8.2023

Oikeudenmukaisuus vahvistaa yhteistä turvallisuutta 

Lapuan piispa Matti Salomäki.

2.2.2023

Ajat vaihtuvat ja haasteet muuttuvat, mutta ihmisen sisällä on kaipuu oikeudenmukaisuuteen. Siitä kertoo myös suljetuissa maissa nousevat kansanliikkeet, joissa jopa omaa turvallisuutta uhmaten noustaan kaduille ilmaisemaan mielipidettä oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta.  

Kirkon tehtävä on aina ollut olla pienen ja heikon asialla ja oikeudenmukaisuuden ja totuuden puolella. Jo profeetta Aamos välitti aikanaan vahvan viestin: ”Oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus kuin ehtymätön puro” (Aam. 5:24).

Myös presidentti korosti uuden vuoden puheessaan sisäisen turvallisuuden merkitystä: ”On välttämätöntä, että myös heikoimmassa asemassa olevat selviytyvät. Tässä on kanssaihmisten auttavan käden aika”.  

Hallitusohjelmatavoitteissa kirkko haluaa nostaa esiin syrjään jääviä ihmisiä. Mielessä ovat silloin esimerkiksi vähävaraiset kotitaloudet, ikäihmiset, vammaiset ja maahanmuuttajat. Perhessä, jossa on lapsia ja samaan aikaan työttömyyttä, sairautta tai yksinhuoltajuus, ollaan erityisesti nyt hintojen ja korkojen noustessa tiukilla: Sama tilanne on monissa yhden hengen talouksissa.

Usein vaikeuksiin liittyy mielenterveys- ja ylivelkaantumisongelmia. Tällöin taloudellisen tuen tarve kasvaa,ja perusturvan tasoa olisi nostettava. Apua olisi saatava nopeasti. Lisäksi palvelut olisi hyvä saada ”yhdeltä luukulta”, sillä monien ongelmien keskellä avun hakeminen useista kohteista saattaa olla ylivoimaista. Kirkon diakoniatyökin kohtaa ja tukee näitä vaikeuksissa olevia henkilöitä ja perheitä ja auttaa heitä avun lähteille. 

Kasvava ryhmä yhteiskunnassamme ovat ikäihmiset, jotka ansaitsisivat turvallisen vanhuuden. Väestöennusteen mukaan Suomessa kuolee vuoteen 2060 mennessä 700 000 ihmistä enemmän kuin syntyy. Ikäihmisten määrä ja suhteellinen osuus väestöstä kasvaa.  

Vanhusten kohdalla on vahvistettava kotihoidon resursseja ja laatua sekä kehitettävä omaishoitoa. Liian moni joutuu kokemaan korkeassa iässä pelkoa ja turvattomuutta omassa yksinäisyydessään. Samaten vammaisten ihmisten oikeudet jäävät usein huomiotta, ja he joutuvat kokemaan moniperusteista syrjintää. Silloin köyhyys ja riski syrjäytyä on suuri.  

Oikeudenmukainen yhteiskunta pitää huolta erityisesti heikoimmista jäsenistään. Samalla vahvistetaan koko yhteiskunnan turvallisuutta. Kaikista ei tule yhtä varakkaita ja elämäntilanteet vaihtelevat, mutta jokaisen on oikeus tulla kuulluksi ja kohdatuksi tässä yhteiskunnassa yhtä arvokkaana ihmisenä. Jokaisella on oltava mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään ja riittävään toimeentuloon. 

eriarvoisuude§n vähentäminen vahvistaa yhteiskuntarauhaa. Kirkon hallitusohjelmatavoitteet 2023.

Kirkon seitsemän hallitusohjematavoitetta

Matti Salomäki
Lapuan hiippakunnan piispa

Takaisin sivun alkuun