Kaikki artikkelit

10.9.2021

Mun ripari -sovellus rippikoululaisten hyvinvoinnin tueksi

Olarin seurakunnan musiikkirippikoulu kesäkuussa 2015 Espoon Velskolan leirikeskuksessa. Jumalanpalvelus taltioitiin televisioon.

10.09.2021

Sari-Annika Pettinen

Viime kesän rippikouluissa Mikkelissä ja Oulussa päästiin testaamaan uudentyyppistä hyvinvointia tukevaa Mun ripari -sovellusta. Nuoret antoivat palautetta sovelluksen ulkoasusta, käytettävyydestä sekä pelillisessä sovelluksessa olevista kysymyksistä ja vastauksista. Palautteen avulla sovellusta kehitetään eteenpäin. 

Mun ripari -sovelluksen kehittämisen keskiössä ovat olleet alusta alkaen nuoret eli sovelluksen käyttäjät. Sovellusta kehitetään yhteistyössä nuorten, Kirkkohallituksen, pilottiseurakuntien, valtiovarainministeriön, DigiFinlandin ja Siili Solutions Oy:n kanssa. Mun ripari -sovelluksen kehittäminen on osa kansallista tekoälyhanketta AuroraAI:ta, jonka tavoitteena on kehittää palveluita ja organisaatioita yhä ihmislähtöisemmiksi. Kirkkohallitus on mukana hankkeessa yhtenä pilottiorganisaationa kehittämässä lasten, nuorten ja perheiden palveluita ja toimintaa yhä ihmislähtöisempään suuntaan.

Kaksisuuntainen tietojohtamisen peili

Mun ripari -sovellus on niin sanottu kaksisuuntainen tietojohtamisen peilinpala. Toisella puolella peiliä on riparilainen ja hänen hyvinvointinsa tukeminen sovelluksen avulla. Riparilainen vastaa sovelluksessa erilaisiin hyvinvoinnin osa-alueita kartoittaviin kysymyksiin ja saa omaa hyvinvointiaan tukevaa palautetta. Myöhemmässä kehitysvaiheessa sovellukseen liitetään palvelusuosittelu, jonka kautta nuorelle voidaan kohdentaa aiempaa paremmin erilaisia toimintoja ja palveluita kuten vaikkapa isostoimintaa.

Kaksisuuntaisen peilin toiselle puolella ovat seurakunnat ja Kirkkohallitus, jotka saavat ei-yksilöivää tietoa siitä, millaisia rippikoululaisia alueella ja valtakunnallisesti on. Tämän tiedon avulla toimintaa ja koulutusta voidaan kehittää ja kohdentaa aiempaa paremmin. ”Kehittämistyö on innostavaa ja on kiinnostavaa nähdä, miten voimme kehittää lasten, nuorten ja perheiden toimintaa vastaamaan yhä paremmin sitä, mitä tänä aikana tarvitaan”, sanoo johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen, joka toimii AuroraAI-hankkeen yhteyshenkilönä Kirkkohallituksessa.

Palvelutietovaranto palvelusuosittelun tietolähteenä

Palvelusuosittelut muodostuvat yksittäiselle käyttäjälle valtakunnallisen palvelutietovarannon kautta. Kirkkohallituksessa luodaan kuvauksia kirkon eri toiminnoista palvelutietovarantoon. Seurakunnat voivat hyödyntää palvelutietovarannon tietoja kuvatessaan oman seurakuntansa palveluja. Tavoitteena on, että palvelutietovarantoon rakentuu valtakunnallisten ja paikallisten toimintojen laaja tietovaranto, josta hyötyvät niin yksittäiset ihmiset kuin organisaatiotkin. Palveluiden keskiössä on aina yksittäinen ihminen ja hänen tarpeensa. Mun ripari – sovelluksen kautta tulevat palvelusuositukset ovat yksi konkreettinen esimerkki palvelutietovarantoon koottujen tietojen hyödyntämisestä.

”Palvelusuosittelu on yksi kiinnostavista Mun ripari -sovelluksen mahdollisuuksista. Sen avulla paikallisia nuorille suunnattuja seurakunnan ja kunnan toimintoja voidaan kohdentaa juuri yksittäisen nuoren tarpeista käsin. Seuraavien vuosien aikana on ensi arvoisen tärkeää, että seurakunnat liittyvät mukaan palvelutietovarantoon ja kuvaavat sinne omia palvelujaan”, pohtii rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen.

Lisätiedot: Sari-Annika Pettinen, johtava asiantuntija, Kasvatus ja perheasiat, Kirkkohallitus, sari-annika.pettinen@evl.fi

Jari Pulkkinen, rippikoulutyön asiantuntija, Kasvatus ja perheasiat, Kirkkohallitus, jari.a.pulkkinen@evl.fi

Ks. myös: Ihmiskeskeisen tiedolla johtamisen sovellus ”Mun ripari” pääsi rippikoululaisten testattavaksi

Takaisin sivun alkuun