Kaikki artikkelit

27.6.2024

Miten kiinnostavia ihmisiä! – Viisi vinkkiä lomailuun perheen kanssa

Äiti ja lapsi järven rannalla.

”Äiti! Minä juuri tajusin, että sinä olet oma ihmisesi ja sinulla on omiakin ajatuksia!”

Näin loihe lausumaan silloin kuusivuotias tyttäreni. Tyttären lausunto nauratti – mitä ilmeisemmin äidin ajattelukyky ei ollut tehnyt häneen suurta vaikutusta. Lapsen oivallukseen liittyy kuitenkin tärkeä syvyystaso. Perheen arjessa uskomme helposti tuntevamme toisemme läpikotaisin. Arki rullaa, totutut roolit toistuvat. Jutellaan monesta asiasta – ja sitten on paljon, mitä ei jutella. Paljon, mitä emme toistemme ajatuksista ja voinnista tiedä ehkä ollenkaan. Entä jos loma olisi tilaisuus tutustua omiin perheenjäseniin uudella tavalla? Ja sitten myös tilaisuus aitoon lepoon ja virkistymiseen, yksin ja yhdessä.

Kokosin viisi ehdotusta lomaan perheen kanssa.

1) Tarvekartoitus lomavalintojen taustaksi

Lomariidat liittyvä usein valintoihin: yksi haluaa tuonne ja toinen tänne. Kohteista ja valinnoista kiistely saa uuden tason, jos kysytäänkin tarpeita toiveiden takana. Paras yhteinen loma voi toteutua niin, että jokainen saa kertoa, mitä tältä lomalta tarvitsee ja toivoo. Joku voi tarvita lepoa, rauhaa ja vaikka vapautta ruoanlaitosta. Toinen tarvitsee huvittelua ja ystävien tapaamisia, kolmas paljon yhteisiä hetkiä perheen kanssa. Mitä kaikkea suunnittelette lomaanne, jotta kaikkien tärkeimmät tarpeet tulevat kuulluiksi ja voivat toteutua?

Ihmisiä mäen päällä

Paras yhteinen loma voi toteutua niin, että jokainen saa kertoa, mitä tältä lomalta tarvitsee ja toivoo.

2) Perheen aika, parisuhteen aika, oma aika

Lomanvietto voi olla varsin intensiivistä varsinkin silloin kun lapset ovat pieniä. Päivät kuitenkin soljuvat helposti huomaamatta ohi puhelimia räpläillen ja vain välttämättömät asiat hoitaen, jos ajankäyttöön ei ollenkaan kiinnitetä huomiota. Silloin jokainen vähitellen turhautuu ja lomatunnelmaa alkaa sävyttää pettymys. On hyvä ihan suunnitellusti huolehtia, että perheen kesken on päivittäin yhteistä ajanviettoa – vaikkapa pelailua, ulkoilua tai retkiä.

Pariskunnat tarvitsevat myös kahdenkeskistä aikaa – ottakaa asiaksenne järjestää sitä ainakin kerran lomanne aikana. Kahdenkeskiset hetket ovat parisuhteen liimaa, jota tarvitaan myös ja erityisesti juuri ruuhkavuosina. Jos sukua tai ystäviä ei ole tarjolla lastenhoitoavuksi, koettakaa saada sitä palkallisesti esim. MLL:sta tai satsatkaa yhteisiin hetkiin ainakin silloin, kun lapset nukkuvat.

Kolmas ihan yhtä tärkeä näkökulma on aikuisten oma aika. Lomalla on tärkeää olla edes muutaman kerran niitä hetkiä, jolloin aivan kokonaan saa valita, miten aikansa käyttää, ilman että kukaan toinen tarvitsee tai pyytää mitään. Huolehtikaa siis, että perheen aikuiset saavat myös hetkiä rauhassa itsensä kanssa ja omien mielenkiinnon kohteittensa parissa.

3) Lomasäännöt yhteisiin hetkiin

Tunteet helposti kiristyvät, kun yhdessä ollaan tiiviisti. Se on ihan normaalia: hyväkin sosiaalisuus paitsi antaa myös kuluttaa voimia ja kuormittaa. Tunteiden kiristyminen ei haittaa. Tunteet ovat kuin pilvet, ne menevät aina ohi. Sopikaa rennot säännöt hetkiin, jolloin kuppi alkaa mennä nurin. Jokaisella voi olla esim. oikeus vetäytyä seurasta omiin oloihinsa, kun alkaa rasittaa.

Vaikka tunteet ovat normaaleja ja niitä on syytä saada ilmaista, on käyttäytymiselle aina rajat. Toista tai itseä ei saa satuttaa tai loukata, eikä tavaroita saa rikkoa, vaikka kuinka kiukuttaisi. Raivaria parempi on sanoa muille, että nyt ottaa päähän – ja vetäytyä hetkeksi sivumpaan hengittelemään. Hieman rauhoittuneena osaa toimia paremmin eikä suusta tule niin paljon sammakoita. Lasta ei kuitenkaan lähetetä yksin ”miettimään”. Aikuisen on tärkeää koettaa kestää lapsen tunnetta ja sanoittaa sitä. Näin lapsi oppii aikuisen avulla, miten isoja ja kuohahtelevia tunteita säädellään.

On tietysti mukavaa, jos lomalla on mukavaa. Silti kiukkua ja riitojakaan ei tarvitse pelätä. Niiden jälkeen voidaan pyytää anteeksi, sopia, ja mennä eteenpäin.

Yhteisiä sopimuksia tarvitaan myös ainakin laitteiden käyttöön. Lomaa ei kannata viettää somen ehdoilla. Ehkäpä puhelimet voivat olla sivussa muutoin kuin tiettyinä yhteisesti sovittuina päivän tunteina?

Lapsi puhelimen kanssa sohvalla

Ehkäpä puhelimet voivat olla sivussa muutoin kuin tiettyinä yhteisesti sovittuina päivän tunteina?

4) Anna oman perheen yllättää

Lomalla voisi olla tilaa kiinnostua omista ihmisistä uusilla tavoilla. Monien pelien ja leikkien avulla voi saada uusia näkökulmia läheisten sisäiseen maailmaan. Niitä voi kehittää itse. Tehkää vaikka perheen kesälehti ja haastatelkaa toisianne eri teemoista. Maalatkaa unelmianne paperille ja kertokaa niistä toisillenne. Tehkää lehtien kuvista kollaaseja teille elämässä tärkeistä asioista ja esitelkää ne toisillenne. Kootkaa muistojen kirjaa tai tiedostoja, johon jokainen saa kertoa itselleen tärkeitä muistoja hetkistä yhdessä toisten kanssa, tai ilman toisia. Ja niin edelleen. Tärkeää on, että sekä aikuiset että lapset kertovat muille itsestään, elämästään, unelmistaan ja ajatuksistaan – ja että kaikki saavat tulla kuulluiksi.

Yhtä tärkeää voi olla se, että kerromme toisillemme heidän merkityksestään itsellemme. Leikkikää prinssi/prinsessatuolia, missä jokainen saa olla vuorollaan keskipisteenä ja muut hetken mietittyään kertovat hänelle, mitä kaikkea he hänessä arvostavat ja rakastavat. Etsikää luonnosta asioita, jotka kertovat jokaisesta perheenjäsenestä. Antakaa ne lahjaksi jokainen vuorollanne ja kertokaa, miksi valitsitte juuri tällaisen lahjan (esim. kiven, kävyn, oksan tai kasvin) juuri tälle perheenjäsenelle. Kirjoittakaa toisillenne rakkauskirjeitä tai laittakaa pöydälle jokaiselle perheenjäsenelle avoin kirje, joihin jokainen saa käydä vuorollaan kirjoittamassa hyviä ja kivoja asioita. Leikkikää salaista ystävää, missä jokaiselle arvotaan perheenjäsen, joka salaisilla tavoilla yllättää kohdettaan loman mittaan. Loman päätteeksi salaiset ystävät paljastetaan: kuka lähetti pieniä kirjeitä äidille tai keneltä iskä sai taskuun nuhraantuneen suklaapatukan puolikkaan?

Sanat, leikit ja yhteiset hetket voivat olla tärkeitä ja kannattelevia. Silti tärkeintä ehkä voi olla, että jokainen saa kokea lempeitä ja rakastavia itseensä kohdistuvia katseita.

5) Kainaloaika

Viides näkökulmani on ehkä tärkein: Älä ota paineita lomasta. Loman kohokohdat ovat varsinkin lapsillesi luultavasti ihan muita kuin ne, joita olet suunnitellut viikkokaudet ja jotka maksavat eniten. Tärkein ei tapahdu kaukana, se tapahtuu lähellä.

Kaikkein tärkein loman hetki voi olla se, kun otat lapsen – tai puolison – kainaloon ja saat rauhassa nukahtaa.

Lempeää kesälomaa toivotellen

Heli Pruuki

TT, perhepsykoterapeutti

Takaisin sivun alkuun