Kaikki artikkelit

28.11.2023

Mitä sinä tarvitset?

Moni kokee loppusyksyn kaikkein kuormittavimpana ajankohtana. Pimeään, kylmään aamuun on raskasta nousta. Elämme ahdistavia aikoja myös maailmantilanteen näkökulmasta. Uutiset masentavat, kiertävät flunssat uuvuttavat ja aurinko tarjoaa apuaan vain satunnaisesti. On aika pitää erityistä huolta itsestään ja läheisistään.

Itseä ja omaa vointia on hyvä välillä aktiivisesti kuulostella. Se on mielenterveysteko. Ota siis hetki itsellesi ja kuuntele itseäsi: Miten sinä voit tänään?

Mitä sinulle kuuluu?

Miltä kehossasi tuntuu: onko olosi vireä ja voimakas vai jotain muuta? Mitä kiristyksiä tunnistat, kolottaako tai särkeekö jossain kohtaa, tunnistatko flunssan oireita vai onko olosi täysin terve? Miten hengitys kulkee, onko olosi rento vai kiihtynyt? Mitä kehosi kertoo sinulle voinnistasi? Ei tarvitse tehdä asialle mitään – tule vain tietoiseksi siitä, mitä kehosi kertoo.

Millaisia ajatuksia mielessäsi liikkuu? Risteileekö mielessäsi lista muistettavia asioita, onko ajattelusi kiihkeää ja poukkoilevaa? Vai onko ajattelusi tyyntä, levollista, keskittynyttä? Millaisia ajatuksia ja ajatuskehiä itselläsi tunnistat tässä hetkessä – huolettavia, ahdistavia, masentavia tai kiihdyttäviä, tai ehkä myönteisiä, tyytyväisiä ja kiitollisia? Ei tarvitse tehdä asialle mitään – tule vain tietoiseksi siitä, mitä mielesi nyt tuottaa.

Mitä tunteita tunnistat tässä hetkessä? Tule tietoiseksi ilosta ja innosta, jännityksestä ja kiihtymyksestä, alakulosta ja voimattomuudesta, surusta, vihasta – tai muista tunteista, joita tunnistat. Samaan aikaan voit tunnistaa monenlaista tunteita, sillä elämässä on aina monia kerroksia. Ei tarvitse tehdä asialle mitään. Tunnista tunteitasi kaikessa rauhassa. Ne ovat tärkeitä viestejä omasta voinnistasi.

Mitä sinä tarvitset?

Kun kuuntelet tätä kaikkea itsessäsi, mieti taustasyitä voinnillesi. Jos tulet tietoiseksi siitä, ettet voi oikein hyvin, mieti tarpeitasi oman vointisi takana. Kun ihmisen perustarpeet tulevat toistuvasti ohitetuksi, hänen vointinsa huononee. Mieti siis: mitä sinä tarvitset, jotta voit voida paremmin? Mikä auttaa sinua voimaan hyvin?

Seuraavaksi ajattele ja suunnittele: Miten lisäät elämääsi sitä, mitä sinä tarvitset?

Mielesi ehkä saman tien kertoo, että se on mahdotonta: ei ole aikaa, rahaa tai tukiverkkoja. Tai et voi millään tavalla vaikuttaa tilanteeseesi. Mutta kyllä vaihtoehtoja yleensä on. Anna niille tilaisuus. Ensimmäinen askel on usein tarpeen puheeksi ottaminen esimerkiksi ystävän kanssa.

Sinun voi olla vaikeaa sallia itsesi tarvita mitään, etenkään toisilta. Ehkä olet tottunut ohittamaan omat tarpeesi ja asettamaan toiset aina etusijalle. Ehkä olet kasvanut niin pärjääväksi, että omaa tarvetta on vaikea edes tunnistaa.

Silloin yllä oleva itsensä kuuntelun harjoitus on erityisen tärkeä. Sinulla on oikeus tuntea, tarvita ja olla tarvitseva. Ota harjoitus päivittäiseksi rutiiniksi ja opettele sen kautta tulemaan säännöllisesti ”kotiin itseesi”, kuuntelemaan omaa vointiasi.

Ota itsesi ja tarpeesi todesta. Kun lisäät elämääsi sitä, mitä syvimmiltäsi tarvitset, otat viisaalla tavalla vastuuta siitä, mitä sinussa ja samalla ympärilläsi tapahtuu. Kun rohkenet ilmaista omia tunteitasi ja tarpeitasi läheisillesi, voivat ihmissuhteesi kehittyä vastavuoroisemmiksi.

Rutiinitkin lisäävät hyvinvointia. On mielenkin hyvinvoinnin näkökulmasta tärkeää saada päivittäin tarpeeksi unta, syödä kunnolla ja sopivan terveellisesti, lähteä kotoa ulos ja liikkua riittävästi, tavata toisia ihmisiä sekä tehdä jotain mielekästä, mukavaa tai hoitavaa.

Lisää siis elämääsi sitä kaikkea, mistä saat hyvää oloa, iloa, rauhaa ja lohtua.

Kontakti hoitaa

Itsesi kuulostelun lisäksi nosta katseesi lähimmäisen silmiin. Ihminen voi paremmin, jos hän on riittävästi kontaktissa toiseen. Ketkä ovat sinun heimosi – turvaihmisesi, joita haluat pitää lähelläsi? Ota heihin yhteyttä. Kontakti heihin hoitaa sinua ja luultavasti myös läheisiäsi.

Ketkä ovat heitä, jotka saattavat juuri nyt tarvita sinua ja sinun kysymystäsi: mitä kuuluu? Vaikka mieluiten kotoilisit teekupin äärellä, kutsu välillä mukaan myös ystävä, naapuri tai sukulainen. Jos et halua kutsua kotiin, pyydä kävelylle, kahvilaan tai vaikka kirkkoon iltahetkeen tai kauneimpia joululauluja laulamaan. Ulkona käveleminen virkistää, varsinkin kun samalla jaetaan kuulumisia.

Kukaan ei jaksa elämää yksin, mutta yhdessä voimme jaksaa paremmin raskaatkin jaksot. Voimme lohduttaa toinen toistamme pelkällä läsnäolollamme. Tai yksinkertaisella kysymyksellä: Mitä kuuluu? Miten voit? Ja sillä, että kysymyksen jälkeen haluaa kuulla, mitä toinen vastaa.

Kirjoittaja Heli Pruuki työskentelee kehitysjohtajana Lasten ja Nuorten keskuksessa.

Lue lisää henkisestä hyvinvoinnista.

Takaisin sivun alkuun