Kaikki artikkelit

26.10.2023

Kun läheinen kuolee – opas ohjaa läpi kuoleman byrokratiaviidakon 

Yksinäinen joutsen syksyisellä pellolla.

Läheisen kuolema on yksi elämän raskaimmista tilanteista. Kun läheinen kuolee, joutuu suuren surun keskellä ratkomaan monia haastavia käytännön asioita. Kun läheinen kuolee – opas ohjaa läpi kuoleman byrokratiaviidakon.

Mitä tapahtuu läheiseni kuoltua? Minne kuolemasta pitää ilmoittaa? Miten hautajaiset järjestetään? Millaisia asiakirjoja tarvitsen? Mitä pitää tehdä, jos läheinen kuolee ulkomailla? Miten hoidan vainajan pankkitilit, laskut, postit, sopimukset ja sosiaalisen median tilit? Miten järjestän perunkirjoituksen ja perinnönjaon?  Miten haen perhe-eläkettä, vakuutuskorvauksia ja tukia? Kun läheinen kuolee, joutuu suuren surun keskellä ratkomaan monia haastavia käytännön asioita. 

Elämä arpoo joskus eteemme vaikeita paikkoja. Läheisen kuolema on yksi elämän raskaimmista tilanteista. 

Läheisen kuoleman herättämiin tunteisiin voi hakea apua muun muassa seurakunnan työntekijöiltä ja sairaalapapeilta. Kirkko tarjoaa keskustelutukea myös verkossa ja puhelimitse. Seurakunnissa järjestetään läheisen menettäneille tarkoitettuja sururyhmiä. Seurakuntien tarjoaman tuen vastaanottaminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä. 

Surun keskellä on myös asioitava lukuisten tahojen kanssa ja tehtävä isoja päätöksiä aikana, jolloin voimia on kaikkein vähiten.  Suomi.fin Läheisen kuolema -opas ohjaa ihmisiä eteenpäin askel kerrallaan kuolemaan liittyvän byrokratian viidakossa. Verkosta löytyvän oppaan sisällön tuottamiseen on osallistunut laaja joukko viranomaisia, järjestöjä ja muita toimijoita.  Kirkko on ollut mukana oppaan laadinnassa. 
 
”Oppaan suunnittelun keskiössä on surun keskellä oleva ihminen. Kuolemantapauksen yhteydessä läheisensä menettänyt ja kirkon eri toiminnot sekä työntekijät kohtaavat useita kertoja. Tarjoamme tukea ja käytännön asioita: keskusteluapua sitä kaipaaville, hautapaikka, hautajaisjärjestelyt, mahdollinen siunaustilaisuus, muistotilaisuus, haudan hoito jne. Tässä oppaassa on kerätty yhteen paljon hyvää tukea hyvin haastavaan tilanteeseen”, kertoo rekisterijohtaja Tuomo Kahenvirta Kirkkohallituksesta.  

Millaiset hautajaiset minä haluan? 

Monet pohtivat jo elinaikanaan, millaiset hautajaiset itse haluaisi jonain päivänä. Kun omaiset suunnittelevat läheisensä hautajaisia, on hyvä ottaa vainajan tahto siunauksen toimittamisesta huomioon. Oman tahtonsa hautajaisista, hautapaikasta ja muistotilaisuudesta voi ilmaista esimerkiksi Hautajaissuunnitelma – minun toiveeni -lomakkeen avulla. Lomake löytyy evl.lut. kirkon verkkosivuilta

Kun läheinen kuolee opas löytyy verkosta: 
Suomeksi
Ruotsiksi
Englanniksi

Takaisin sivun alkuun