Kaikki artikkelit

4.2.2021

Kirkon eläkevarat on sijoitettu vastuullisesti 

Helsingin tuomiokirkko.

Kirkon eläkerahasto toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon eläkelaitoksena. Eläkerahasto vastaa kirkon henkilöstön eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoittamisesta. Sijoitustoiminnan strategisena tavoitteena on eläkevastuun kattamiseksi tapahtuva varojen kartuttaminen tuottavasti, turvaavasti ja vastuulliset näkökohdat huomioiden. Sijoitukset koostuvat pääasiassa osake-, korko- ja kiinteistösijoituksista. Kirkon eläkerahaston sijoitusvarallisuuden arvo oli 1,76 miljardia euroa vuoden 2020 lopussa. 

Kirkon eläkerahasto on sitoutunut vastuulliseen sijoittamiseen. Vastuullisen sijoittamisen avulla eläkerahasto varmistaa sijoituksilleen hyvän tuoton sekä sijoitusriskien tehokkaan hallinnan. Eläkerahasto ottaa kaikessa sijoitustoiminnassaan huomioon niin kutsutut ESG-näkökohdat eli ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät asiat.

Vuoden 2020 aikana eläkerahastolla oli useita vastuulliseen sijoittamiseen keskittyviä hankkeita niin osake-, korko- kuin kiinteistösijoitusten puolella.

Ilmastonmuutostyöskentely on keskeisellä sijalla

Kirkon eläkerahasto osallistuu aktiivisesti ilmastonmuutostyöskentelyyn. Ensimmäinen ilmastonmuutosstrategia laadittiin vuonna 2016. Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistä. Ilmastonmuutos luo riskejä ja mahdollisuuksia sijoitustoimintaan. 

Ilmastonmuutos on huomioitu Kirkon eläkerahaston pitkän aikavälin sijoitusstrategiassa toimintaympäristöön vaikuttavana tekijänä. Lisäksi kirkon ilmastostrategia, hiilineutraali kirkko 2030, ohjaa eläkerahaston toimintaa. Eläkerahasto on asettanut tavoitteekseen johdonmukaisesti vähentää sijoitustoimintansa hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjäljen vähentämiseksi eläkerahasto on tunnistanut ilmastonmuutosstrategiassaan joukon ilmastonmuutostyökaluja, joiden käyttö vaihtelee eri omaisuusluokkien mukaan.

Eläkerahaston tärkeimmät ilmastonmuutostyökalut ovat ESG-analyysi ja vaikuttamistoiminta. Niitä voidaan käyttää kaikissa omaisuuslajeissa. Lisäksi vihreät sijoitukset ovat keskeisessä asemassa, sillä ne ovat välttämättömiä, jotta uusia vähähiilisiä ratkaisuja voidaan kehittää. Hiilijalanjäljen laskennan ja laajemman ilmastoanalyysin avulla eläkerahasto saa ajantasaisen kuvan sijoitustensa ilmastoriskeistä. Poissulkevat kriteerit fossiilisten polttoaineiden sijoituksissa vähentävät eläkerahaston hiiliriskiä suorissa osakesijoituksissa ja toimivat tärkeänä keskustelupohjana varainhoitajien kanssa. Lisäksi eläkerahasto käyttää osakeindeksirahastoja, jotka eivät sijoita fossiilisiin polttoaineisiin tai niistä höytyviin yrityksiin.

”Kirkon eläkerahaston uusi ilmastonmuutosstrategia julkaistaan vuoden 2021 aikana. Tarkennamme eläkerahaston ilmastonmuutokseen liittyviä tavoitteita, toimintatapoja ja seurantamittareita”, vastuullisen sijoittamisen päällikkö Magdalena Lönnroth kertoo.

Vaikuttamistoimintaan kuuluvat keskustelut yritysten kanssa

Vaikuttamistoiminnan avulla Kirkon eläkerahasto kantaa vastuunsa omistajana ja varmistaa sijoituskohteidensa kestävän arvonkehityksen pidemmällä aikavälillä. Jotta tämä olisi mahdollista, sijoituskohteina olevien yritysten on toimittava pitkäjänteisesti ja hallittava riskit omistajien etujen mukaisesti. Eläkerahaston lähtökohtana on keskustella yritysten kanssa toimintatapojen muuttamisesta.  

Eläkerahaston vaikuttamistoimintaan kuuluvat yhtiökokouksiin osallistuminen, sijoitussalkun vastuullisuusseulonta ja kansainväliset vaikuttamiskeskustelut, teemavaikuttaminen sekä sijoittaja-aloitteisiin osallistuminen.

Eläkerahaston varainhoitajat kehittävät jatkuvasti omaa ilmastonmuutostyöskentelyään. Eläkerahasto seuraa varainhoitajiensa työskentelyä muun muassa vuosittaisen ESG-kyselyn avulla sekä kartoittaa rahastojen sijoituksia fossiilisia polttoaineita hyödyntäviin yrityksiin. 

ISS ESG -konsultin tekemän seulonnan avulla eläkerahasto kartoittaa vuosittain sijoitusrahastojensa kansainväliset sopimusrikkomustapaukset (ympäristönormit, ihmisoikeus, työoikeus ja korruptio) sekä erityistä tarkkailua vaativat toimialat (fossiiliset polttoaineet, tupakka, aseet, aikuisviihde, alkoholi ja uhkapelit).

4.2.2021 Kirkon viestintä (muokattu 13.9.2023)

Kirkon valstuullisen sijoittamisen toimintakertomus 2022

Takaisin sivun alkuun