Kaikki artikkelit

12.6.2023

Aino Vihonen lähtee Euroopan kirkkojen kokoontumiseen – ”Kirkot voivat käyttää ääntään aikamme haasteiden ratkaisemiseen”

The 11th Assembly of the World Council of Churches is held in Karlsruhe, Germany from 31 August to 8 September, under the theme "Christ's Love Moves the World to Reconciliation and Unity."

Aino Vihonen lähtee Euroopan kirkkojen kokoontumiseen – ”Kirkot voivat käyttää ääntään aikamme haasteiden ratkaisemiseen”

Kirkoilla on tilaisuus luoda yhteisöllisyyttä, turvaa ja mahdollisuuksia jälleenrakentamiseen Euroopassa kriisien keskellä.  Näin uskoo tuore teologi Aino Vihonen, joka on lähdössä nuorisodelegaattina Euroopan kirkkojen konferenssiin Tallinnaan.

Aino Vihonen, 25, toimii parhaillaan vapaaehtoisena Suomen Lähetysseuran kautta Omanissa Al Amana -keskuksessa. Keskuksen tavoitteena on rakentaa rauhaa ja luottamusta uskontojen välisen dialogin avulla. Kiinnostavan kevään päätteeksi hän matkustaa kesäkuussa Tallinnaan, jossa on koolla Euroopan kirkkojen konferenssi.

Kriisit paljastavat ihmisten eriarvoisuuden

Euroopan kirkkojen konferenssi on ekumeeninen protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin. Siihen kuuluu noin 125 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Tallinnaan yleiskokoukseen osallistuu lähes 500 kokousvierasta sekä ekumeenisia ja yhteistyöjärjestöjä eri puolilta Eurooppaa.

”Euroopassa soditaan, ilmastonmuutoksen seuraukset yltyvät ja eriarvoisuus näkyy kriisien myötä yhä selkeämmin. Odotan näiden teemojen esille tuomista ja niiden herättämää keskustelua konferenssissa. Odotan myös millaisiin toimiin Euroopan kirkkojen konferenssi päättää kokouksen päätteeksi ryhtyä”, Aino Vihonen kertoo odotuksistaan konferenssia kohtaan.

Oikeudenmukaisuutta ja rauhaa

Ekumenia on Aino Vihosen mukaan olennainen osa nykypäivän kristinuskoa, sillä se tarjoaa isomman kuvan kirkkojen ponnisteluista esimerkiksi oikeudenmukaisuuden kysymyksissä. “Aktiivisuus kirkossa ja kansainvälisissä ekumeenisissa liikkeissä on yksi askel globaalin oikeudenmukaisuuden edistämiseen”, hän korostaa.

Uskonnolla on helppo rakentaa muureja, mutta sitä voidaan käyttää myös siltojen rakentamiseen ja haavojen parantamiseen. ”Ensisijaisesti kirkkojen tulisi pyrkiä oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan, ja antaa sen mukaista ensiapua kriisialueille”, hän sanoo ja muistuttaa, että kirkoilla on edelleen oma tärkeä asemansa yhteiskunnassa.

”Kirkot voivat käyttää omaa ääntään aikamme haasteiden ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen, kuten Suomen ev.lut. kirkon piispat tekivät kehitysyhteistyörahoituksen suhteen”, Vihonen sanoo. Vastikään kaikki Suomen ev.lut. kirkon piispat vetosivat kehitysyhteistyön puolesta.

”Voimme toimia samoin myös laajemmalla skaalalla, esimerkiksi Euroopan kirkkojen konferenssin kautta.”

Teksti: Anna Patronen, Kirkon viestintä

Takaisin sivun alkuun