Kirkon työntekijät saavat koulutuksensa yhteiskunnan koulutusjärjestelmässä. Seuraavassa esitellään, mitä koulutuksia ja tutkintoja seurakuntien viroissa tai työsuhteissa tarvitaan ja edellytetään.
Papeilta edellytetään teologian maisterin perustutkintoa, jonka voi suorittaa Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa ja Åbo Akademissa (Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi).
Kanttoriksi voi opiskella Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Helsingissä ja Kuopiossa, Yrkeshögskolan Noviassa Pietarsaaressa, jossa monimuoto-koulutus edellyttää aiempaa musiikin alan tutkintoa sekä Oulun ammattikorkeakoulussa. Useimpiin kanttorin virkoihin edellytetään Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin koulutusohjelmassa suoritettua musiikin maisterin tutkintoa. Noin viidennes kanttorin viroista edellyttää joko alempaa korkeakoulututkintoa, musiikin kandidaatti tai kulttuurialan ammattikorkeakoulututkintoa, muusikko (AMK) tai musiikkipedagogi (AMK).
Diakonin virkaan valmistutaan suorittamalla sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, sosionomi (AMK), diakoni tai socionom (YH), diakon tai sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, sairaanhoitaja (AMK), diakonissa. Näihin tutkintoihin tulee sisältyä teologisia, kirkon ja seurakunnan työhön sekä diakonian alan opintoja. Koulutusta järjestetään Diakonia-ammattikorkeakoulussa (diakoni ja diakonissa) sekä Yrkeshögskolan Noviassa (diakon, Vasa) (diakon, Åbo).
Nuorisotyönohjaajan virkaan valmistutaan suorittamalla sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, sosionomi (AMK), nuorisotyönohjaaja tai socionom (YH), ungdomsarbetsledare tai humanistisen alan ammattikorkeakoulututkinto, yhteisöpedagogi (AMK), nuorisotyönohjaaja. Näihin tutkintoihin tulee sisältyä teologisia, kirkon ja seurakunnan työhön sekä kirkon kasvatukseen ja nuorisotyöhön liittyviä opintoja. Koulutusta järjestetään Diakonia-ammattikorkeakoulussa, Centria-ammattikorkeakoulussa ja Yrkeshögskolan Noviassa Vaasa sekä Turku.
Lähetys- ja kansainvälisen työn ohjaajan tai lähetyssihteerin virkaan kelpoistutaan liittämällä diakonian tai nuorisotyönohjaajan viran haltijan kelpoisuuden tuottavaan ammattikorkeakoulututkintoon lähetyksen ja kansainvälisen diakonian opinnot (8 op). Opinnot voi suorittaa myös kyseisen ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen avoimen ammattikorkeakoulun opintoina. Lähetyksen ja kansainvälisen diakonian opintoja järjestävät Diakonia-ammattikorkeakoulu, Centria-ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia. Toinen mahdollisuus on suorittaa muu soveltuva korkeakoulututkinto ja sen lisäksi kirkon järjestämä kansainvälisen työn erityiskoulutus tai sitoutuminen sen suorittamiseen.
Varhaiskasvatuksen ohjaajan virkaan valmistutaan sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto: sosionomi (AMK), varhaiskasvatuksen ohjaaja, johon sisältyy teologisia, kirkon ja seurakunnan työhön sekä kirkon kasvatukseen ja erityisesti kirkon varhaiskasvatukseen liittyviä opintoja. Koulutusta järjestetään Diakonia-ammattikorkeakoulussa.
Suntioksi valmistutaan suorittamalla seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto. Tutkinnon seurakuntapalvelun osaamisala kehittää suntion työssä tarvittavaa erityisosaamista. Aiemmin suntion ammattiin valmistuttiin suorittamalla suntion ammattitutkinto. Koulutusta järjestävät Jyväskylän kristillinen opisto, Laajasalon opisto, Linnasmäen opisto, Raudaskylän kristillinen opisto ja STEP-koulutus.
Peruskoulutuksen jälkeen kirkko työnantajana tarjoaa työntekijöilleen monipuolista henkilöstökoulutusta. Peruskoulutuksen seurannasta ja kirkon henkilöstökoulutuksen toteutumisesta vastaa Kirkkohallituksen tutkimus ja koulutus -yksikkö. Se julkaisee vuosittain kirkon henkilöstökoulutuskalenterin (koulutuskalenteri.evl.fi). Henkilöstökoulutus toteutetaan yhteistyössä hiippakuntien, kirkon keskushallinnon muiden yksiköiden sekä kouluttavien laitosten ja järjestöjen kanssa.
Töissä kirkossaKirkon ammatitKirkon koulutus