Kaikki artikkelit

8.5.2025

Otso “Pontzo” Saano: “Haluan olla läsnäoleva kummi, jolle uskaltaa jutella kaikesta”

Otso Saano.

Somevaikuttaja, muusikko ja opettaja Otso Saanon roolikirjo kasvoi viime syksynä kummiudella. Tähtäimessä on niin välittömät välit kummipoikaan, ettei vaikeitakaan aiheita tarvitse vältellä.

Otso Saano, 30, tuli ensi kertaa kummiksi viime syksynä. Ura vielä vauvaikäisen Leon kummisetänä on lähtenyt käyntiin rennon oleilun merkeissä.

“Olen käynyt tapaamassa poikaa ja ihmetellyt häntä vanhempien kanssa. Vielä emme voi kummemmin harrastaa aktiviteetteja tai jutella, mutta jo vuoden päästä tilanne on ihan toinen”, Otso sanoo.

“Kummipojan perhe asuu niin lähellä, että pääsen näkemään häntä helposti. Olen luvannut tulla lastenvahdiksikin heti kun on tarvetta, jos vain millään pääsen.”

Kummius pohjaa yli kymmenvuotiseen ystävyyteen lapsen isän kanssa.

“Hän on yksi parhaita kavereitani ja mukana myös musajutuissa bändimme tuottajana. Ja koska kummilapsella on aika pieni suku, vanhemmista on kiva tavallaan laajentaa sitä ystävillä kummiuden myötä.”

Kummilapsista kummiaikuisiksi

Kummius merkitsee Otsolle ennen mutta sitä, että hän saa olla lapselle läheinen, tuttu ja turvallinen aikuinen. Sellainen kokemus hänellä on omistakin kummeista, joista yksi on äidin sisko.

“Hän on ollut mukana elämässäni alusta saakka. Se luo fiiliksen, että haluan itse olla samanlainen kummi.”

Otso toivoo saavansa seurata kummipojan kasvua ja kehitystä, olla tiiviisti läsnä hänen elämässään ja oppia tuntemaan hänen persoonansa. 

Otso näkee kummin roolin korostetusti kummilapsen kasvuvuosiin liittyvänä tehtävänä. Hänen omat kumminsa ovat olleet automaattisesti mukana esimerkiksi kaikissa tärkeissä juhlissa ja käännekohdissa.

“On kuitenkin kiva ajatella, että kun lapseen pystyy luomaan läheisen suhteen, se jatkuu läpi elämän – eli sittenkin, kun hän on jo kummiaikuinen. Homma helpottuu tietenkin huomattavasti, jos asumme edes suhteellisen lähellä toisiamme.”

Lisäaikuisilla avainrooli

Otso toimii päivätyökseen luokanopettajana kotikontujensa liepeillä Vantaan Tikkurilassa, jossa hän on asunut lähes koko ikänsä.

“Kummipojan vanhemmat sanovatkin, että hyvä kun olen opettaja – voidaan sitten katsoa läksyjä yhdessä. Tai ehkä päätämme pitää kouluhomman erossa meidän suhteesta. No, auttelen tietenkin tarpeen vaatiessa mielellään.”

Otso uskoo, että turvallinen “lisäaikuinen” merkitsee todella paljon lapsen elämässä. 

Otso Saano

"Kummin rooli on tässä tosi tärkeä: hän voi olla lapselle se aikuinen – vanhempien ja vaikkapa isovanhempien lisäksi – jolle voi kertoa asioita ja jonka puoleen voi kääntyä, jos tarvitsee apua missä tahansa tilanteessa.”

Otso Saano

Otson mielestä lapsella on hyvä olla jokin aikuinen, joka on eri roolissa kuin vanhempi. Vaikka kummi on omalta osaltaan mukana myös kasvatuksessa, hänellä on siihen eri tulokulma.

Opettajan työssään Otso on huomannut, miten tärkeitä turvalliset aikuiset ja roolimallit ovat koulumaailmassa.

“Monilla lapsilla on iso tarve tulla kuulluksi. Vaikka on miten kiire, olisi tärkeää ehtiä ja osata kuunnella oppilaita, ymmärtää heitä ja keskustella heidän kanssaan niistä asioista, mistä he haluavat puhua.”

Erityisesti alakoulun puolella miesopettajat ovat kortilla, vaikka miesroolimallit olisivat tärkeitä varsinkin pojille. Monilla kun ei ole isää läsnä elämässä.

Otso sanoo olleensa itse lapsena eläväinen. Niinpä hän pystyy ymmärtämään, että varsinkin pojilla riittää menoa ja meininkiä ja ettei se ole välttämättä niin vakavaa.

“Haluan olla hyvä roolimalli, mutta en halua silotella asioita. Sanonkin oppilaille, etten minäkään aina jaksanut keskittyä koulussa eikä se aina kiinnostanut. Pystyn siis samaistumaan siihen. Samalla haluan sanoa omasta kokemuksesta, että välillä kannattaa yrittää keskittyä, niin välttyy paljolta turhalta harmilta.”

Kummivideoita tiedossa?

Otso on esikuvan roolissa myös somevaikuttajana, joka tunnetaan muun muassa osuvista ja hulvattomista äiti- ja isä-sketseistään. Instagramin puolella Pontzolla on 46 400 seuraajaa.

“Koska opetan päivätyökseni 1.–3.-luokkalaisia, haluan tottakai olla somessakin hyvä esimerkki lapsille ja nuorille. Sketsien sisältö on suunniteltu niin, että se sopii kaikenikäisille. Ei opettajuus kuitenkaan tuo somen puolelle mitään paineita.”

Sisällöntuottajana Otsolla on näkemystä ja työkaluja luotsata kummilastaan myös somemaailmassa.

“Varmasti somesta tulee nuorille lisäpainetta nuorille, koska he näkevät siellä siloteltua menestystä: että kaikki onnistuu, kunhan vain painaa tarpeeksi duunia.”

Entä onko some-kanaville tiedossa kummiaiheisia videoita?

“Asiasta jo vähän puhuttu lapsen isän kanssa. Saan kuulema ottaa pojan lainaksi, jos tarvitsen oikean lapsen johonkin sketsiin. Äitinsäkin on sitä mieltä, että tekemään vaan.”

Keikalle mukaan, kun ikä riittää

Muun tekemisen lomassa ja ennen kaikkea Otso on myös muusikko, joka toivoo pääsevänsä harrastamaan musiikkia myös kummipojan kanssa.

“Olen soittanut kitaraa kahdeksanvuotiaasta ja ollut heviukko pikkupojasta asti. Koska kummilapsen isäkin on ammattimuusikko, musiikkia tulee hänelle monesta suunnasta. Hyvä niin – altistetaan poika vain musalle saman tien. Sittenhän sen näkee, tuntuuko se hänestä kiinnostavalta.”

Muskarissa Leo on jo käynyt vanhempiensa kanssa ja ilmestyy varmasti bänditreeneihinkin jossain vaiheessa.

“Ja kun lapsella on pikkuisen enemmän ikää, voitaisiin soitellakin yhdessä. Meidän bändin musa on vähän raskaampaa osastoa, mutta ehkä me perustamme hänen kanssaan jonkun oman jutun. Ja heti kun ikää riittää, niin keikalle vaan mukaan isänsä kanssa.”

Kummipäivänä vaunulenkille

Ennen kummipojan keikkaikää Otso kaavailee suuntaavansa tämän kanssa kahdestaan puistoon leikkimään.

“Ja kun Leo kasvaa vähän, ja iskä ja äiti kaipaavat vähän hengähdystä, voidaan mennä vaikka Lintsille. Kun vanhemmat sanovat lapselle, että hän saa viettää päivää kummin kanssa, häneltä pitää mielestäni tulla reaktio, että jes, nyt tapahtuu jotain kivaa”, Otso sanoo.

“Sitäpaitsi on varmaan itsestänikin hauskaa lähteä huvipuistoon, leffaan ja syömään tai tehdä jotain liikunnallista. Tietysti tekemineen pitää suunnitella lapsen toiveiden ja persoonan mukaan. Leo on jo aika eläväinen ja naureskelee kovasti isänsä laittamilla videoilla. Luulen että pojasta saadaan ihan hyvä huumoriveikko.”

Miten Otso aikoo viettää tänä vuonna Kummipäivää 1. kesäkuuta vajaan vuoden ikäisen Leon kanssa?

“Lähinnä mietin, että mentäisiin vaunulenkille. Siinä saa samalla itse liikuntaa, joten mikäs sen mukavampaa.”

Teksti ja kuva: Sinimaaria Kangas

Takaisin sivun alkuun