Kaikki artikkelit

14.7.2024

Kirkastussunnuntai: Unelmien lukujärjestys

Nainen kirjoittaa vihkoon

Luuk. 9:28–36

Muutama vuosi sitten tein itselleni unelmieni lukujärjestyksen. Lähdin liikkeelle 8+8+8 -taktiikalla, eli: 8 tuntia työtä, 8 tuntia vapaa-aikaa ja 8 tuntia unta. Työaikani omistin täysin musiikille. Se sisälsi kitaransoittoa, laulamista, laulujen kirjoittamista ja musiikin tuottamista. Kodille ja ystävilleni halusin tietenkin varata riittävästi vapaa-aikaa. Myös liikunnalle ja urheilulle varasin jokaiselle päivälle hyvän siivun.

Unelmoin, että työajallani voisin ilman kiirettä uppoutua musiikin tekemiseen ja tutkimiseen, kirjoittaa laulujen tekstejä, säveltää ja kuunnella myös hiljaisuutta, antaa luovuudelle tilaa. Lisäksi pitäisin hyvää huolta sekä sosiaalisesta elämästäni että kunnostani.

Täysin en uskaltanut heittäytyä lukujärjestykseni mukaiseen elämään. Olen sen verran turvallisuushakuinen, että pidin kiinni tutusta elämäntyylistäni kompromisseineen. Taloudelliset realiteetit ovat siihen merkittävä syy. Täysin varman päällekään en kuitenkaan ole elämääni elänyt. Olen myös uskaltanut heittäytyä, kokeilla rajojani ja luottaa siihen, että elämä tiukassakin paikassa kantaa. Heittäytymisen ja luottamisen taito ovatkin itselleni asioita, joita haluan oppia lisää. Onneksi osaan olla itselleni armollinen sen suhteen, että saan myös epäonnistua.

Äärimmilleen viritetty kilpailuyhteiskunta ei tee helpoksi pysähtymistä ja oman suunnan pohtimista. Ihmisen arvo mitataan suoraan tuottavuudessa – mielestäni usein aika lyhytnäköisesti. Pohdiskelijoita ja sinnikkäitä luovan alan yksinyrittäjiä pilkataan helposti taivaanrannan maalareiksi, vaikka lopulta juuri heidän työnsä tuloksia ihaillaan sitten tulevaisuuden historiassa.

Miksi työelämä niin usein on turboahdettua suorittamista, jossa luovuudelle ja ajattelemiselle ei juuri ole tilaa eikä aikaa? Kautta historian suuret keksinnöt ja oivallukset ovat syntyneet kiireettömästä tutkimisesta ja intohimosta asiaa kohtaan.

Varmasti ihminen on myös onnellisin silloin, kun saa tehdä niitä asioita, joihin intohimon liekki palaa ja joissa kokee olevansa lahjakas. Ja mikä luovuuden voima siitä koko yhteiskuntaan voisikaan syntyä, jos tilaa rohkealle intohimon toteuttamiselle olisi paljon enemmän?

Make Perttilä
Kirjoittaja on muusikko ja opettaja, jonka synnyinkaupunki on Addis-Abeba

Sana Sinulle "Miksi työelämä niin usein on turboahdettua suorittamista, jossa luovuudelle ja ajattelemiselle ei juuri ole tilaa eikä aikaa?" Make Perttilä
Takaisin sivun alkuun