Kaikki tiedotteet

21.1.2022

Kirkko tarjoaa Walk in -lyhytterapiaa nuorten hätään

Nuorten henkinen pahoinvointi on kasvussa. Kirkko käynnistää matalankynnyksen terapiavastaanottoja, joihin nuori pääsee jonottamatta, anonyymisti ja ilmaiseksi. Lyhytterapiassa sovelletaan ratkaisukeskeiselle psykologialle perustuvia menetelmiä.  

”Kirkon tehtävänä on auttaa siellä, missä apua tarvitaan eniten. Olemme tuoneet Walk in -terapiavastaanottojen mallin Kanadasta, jossa on satoja tällaisia terapiapisteitä. Nuori voi tulla vastaanotolle maksuttomasti, ilman ajanvarausta ja anonyymisti. Kirkon jäsen ei tarvitse olla”, kertoo kasvatuksen asiantuntija Mikko Mäkelä Kirkkohallituksesta. Hän sai idean Walk in -vastaanottoihin vajaa vuosi sitten osallistuessaan amerikkalaisen psykologian professori Monte Bobelen luennolle.  

Ensimmäisenä Walk in -vastaanoton on avannut Tampereen Vanha kirkko. Maanantaina 24.1. avautuu Walk in -vastaanotto Itä-Helsingissä Matteuksen kirkon Varustamolla, Keravalla helmikuussa ja Vantaan Rekolassa avataan vastaanotto kevään aikana. Muillakin paikkakunnilla on suunnitelmat käynnissä. 

Turvallista keskusteluapua ihmisen omista lähtökohdista käsin 

Kirkon tarjoaman terapian kantava ajatus perustuu kansainvälisiin tutkimuksiin, joiden mukaan ratkaisukeskeinen kertaluonteinen terapia voi auttaa jopa 70 prosenttia asiakkaista.  

”Se on merkittävä luku. Tutkimukset tukevat myös sitä, että jo pelkkä tieto siitä, että on paikka, minne mennä tarvittaessa, voi auttaa mielen hyvinvoinnissa”, Mäkelä sanoo.  

Lyhytterapia eroaa vaikkapa Kela-korvattavasta psykoterapiasta siten, että lyhytterapiassa käydään usein kertaluonteisesti tai muutamia kertoja. Psykoterapia puolestaan on pitkäkestoista, usein vuosia kestävä prosessi. Lyhytterapia on voimavarakeskeistä, vahvuuksiin keskittyvää terapiaa, keskusteluapua, jossa aiheena on asiakkaan itse nimeämä teema.  

Walk in -vastaanotolle tulija voi luottaa, että paikalla on ihminen, jolla on terapeutin koulutus. ”Ei tarvitse pelätä, että vastassa olisi evankelioiva tilanne tai vaikka uskomushoitoja. Päivystäjillä on kaikilla lyhytterapeutin tai psykoterapeutin koulutus. Keravalla vastaanottajina on tänä keväänä valmistuvia Lyhytterapeutti-instituutin terapeuttiopiskelijoita”.  

Lisätietoja: Mikko Mäkelä, asiantuntija, Kirkkohallitus p. 050 439 1968, mikko.makela@evl.fi 

 

Takaisin sivun alkuun