Keittiöiden ympäristöviestintä
Suomalaisen hiilijalanjäljestä 20 % tulee ruoasta. Ruoan ilmastovaikutukset kertyvät ruoan koko elinkaaren ajalta: alkutuotannosta maatilalla, elintarviketeollisuudesta, kaupasta, ravintoloista, kuljetuksista, ostosmatkoista, ruoan valmistuksesta ja säilytyksestä sekä ruokahävikistä. Ruoan ilmastopäästöihin voimme vaikuttaa kulutusvalinnoillamme: minkälaista ruokaa syömme ja paljonko sitä ostamme. Ilmastotietoiseksi kuluttajaksi kehittyy pieninkin askelin.
Seurakunta voi viestiä ruuan ilmastovaikutuksista monin tavoin:
- Viestitään ruokailijoille ruuan alkuperästä (lähiruoka, luomuruoka, kotimainen ruoka) esimerkiksi julisteissa ja pöytäständeissä.
- Ohjeistetaan ruokailijoita jätteiden lajitteluun selkein ja visuaalisin ohjein.
- Ohjeistetaan pitopalvelut ja muut keittiötiloja käyttävät esimerkiksi jätteiden lajitteluun.
- Opastetaan ruokailijoita ruuan kunnioittamiseen ja olemaan jättämättä ruokajätettä.
- Hyödynnetään tempaukset ja teemapäivät, kuten Ekopaasto, Lihaton lokakuu ja Meatless Monday.
- Viestitään kristillisestä perinteestä, jossa paastonaikana ja perjantaisin on vältetty lihan syömistä.
Toimenpide
Viestitään ruuan ilmastovaikutusten pienentämiseksi tehtävistä toimenpiteistä.
Pisteet: 1 piste/viestintätapa, enintään 2 pistettä.