Kasvisruuan käytön lisääminen
Kasvisruualla on pienempi hiilijalanjälki kuin liharuoalla. Lisäksi kasvisruoka on usein edullisempaa valmistaa. Suurin merkitys on asenteiden ja tottumusten muokkaamisella ja kysynnän kasvattamisella.
Esimerkkejä käytännön toimista:
- Keittiöhenkilökunnan kouluttaminen, reseptiikan ja osaamisen kehittäminen.
- Henkilöstöruokailuissa ja kokouksissa on tarjolla kasvisruoka kaikille, tilattavissa ruuissa enemmän kasvisruokavaihtoehtoja.
- Ei korosteta kasvisruokaa erillisenä ruokalajina vaan lisätään sujuvasti listalle esim. kolme kasvisateriaa/viikon leiri.
- Tarjotaan kasvisruoka linjastossa ennen liharuokaa.
- Ulkopuolisille tilaajille tarjotaan myös enemmän kasvisruokia (alempi hinta voi toimia porkkanana).
- Kotimaisista raaka-aineista tehdyt lihankorvikkeet tehdään tutuiksi (esim. härkäpapu- ja kaurapohjaiset tuotteet)
- Tehdään ”helppoja” kasvisruokia, kuten makaronilaatikko härkäpavuista, pinaattiletut jne.
- Kasvisten määrää lisätään liha -ja kalaruoissa pienentämään käytettävän lihan tai kalan määrää.
- Kokoustarjoiluissa hyödynnetään enemmän kasviksia; kasvispiirakkaa, vihannespaloja, voileivissä ei lihaleikkeleitä jne.
- Lisätään myös vegaanisen ruuan tarjontaa.
Toimenpide
Seurakunta tekee toimenpiteitä kasvisten ja kasvisruoan osuuden lisäämiseksi ruokailuissa.
Pisteet:
- Kasvisruokavaihtoehto aina tarjolla joukkoruokailuissa, 1 piste.
- Kasvispainotteinen kokoustarjoilu aina tarjolla, 1 piste.
- Leirillä kolme kasvisateriaa/viikko, 1 piste.
- Vegaaniruokavaihtoehto aina tarjolla, 2 pistettä.
- Enintään 5 pistettä.
Lisätietoja
Ilmasto-opas: Ilmastomyönteinen ruokaLinkki avautuu uudessa välilehdessä