Hyppää sisältöön

Liikenne

Liikenteellä on kasvihuonekaasujen merkittävänä päästölähteenä suuri vaikutus ilmastonmuutokseen. Seurakunnan työhön kuuluu ihmisten tapaaminen ja kokoontuminen. Ne on mahdollista hoitaa osittain etänä.

Tärkein keino hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi on yksinkertaisesti kuluttaa vähemmän polttoainetta. Liikenteen aiheuttamien ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi olisikin parasta pyrkiä mahdollisuuksien mukaan eroon kaikesta tarpeettomasta autoilusta ja matkustamisesta. 

Matkustamista voi vähentää siirtymällä etäkokouksiin ja -koulutuksiin sekä järjestämällä koulutuksia paikallisesti. Koronakriisin aikana toteutunut digiloikka loi siihen tarvittavia taitoja ja välineitä. Matkustamiseen käytetään samanlaista harkintaa kuin hankintoihin. Kokonaan tekemätön matka on ekologisin vaihtoehto, mutta kasvokkain kohtaamistakin tarvitaan. 

Siirtyminen biokaasulla, etanolilla tai sähköllä kulkeviin autoihin pienentää tuntuvasti liikenteestä syntyviä haittoja, samoin yhteiskuljetukset ja kimppakyydit esimerkiksi kerhoihin ja leireille. Seurakunnat voivat hankinnoissaan pyrkiä säädösten puitteissa suosimaan paikallisia toimijoita, jolloin tavarakuljetuksista syntyvät päästöt vähenevät.