Hyppää sisältöön

Pyhä tila on yhteisölleen merkityksellinen

Rakennettu ympäristö on erinomainen lähtökohta moninaisuuteen tutustumiseen. Se on konkreettinen ja yhteisesti havainnoitavissa oleva tila tutkittavaksi ja ihmeteltäväksi lasten kanssa, jossa oppimisen mahdollisuuksia on jokaiseen varhaiskasvatuksen oppimisen alueeseen liittyen.

Ihmisillä on ollut vuosituhansien aikana tarve kokoontua yhteen ja luoda kokoontumiselle puitteet, jotka kertovat tilan merkityksellisyydestä sinne kokoontuville ihmisille.

.
   Valamon luostarin hautausmaa. Kuva: Ilkka Tahvanainen

Vierailut eri uskontojen pyhäköissä, temppeleissä, moskelijoissa, kirkoissa, kappeleissa ja synagogissa rakentavat ymmärrystä monille ihmisille ominaisesta tarpeesta kokea yhdessä elämän mysteeri ja pyrkiä rakentamaan ymmärrystä hyvästä elämästä myös yhteisten sääntöjen kautta. Symbolit, taide ja esineistö ilmentävät samaa jakamisen ja yhteisen kokemisen tarvetta.

Monille tila ja ilmapiiri luovat turvaa ja mahdollistavat lepohetken, jolloin sielulle on tilaa ja pyhä saa olla olemassa. Hiljaisuuden kappeli Helsingissä on erinomainen esimerkki tilasta, joka puhuttelee ja pysäyttää katsomuksesta riippumatta. Samankaltaista voi kokea vaikkapa keskellä talvista metsää, jossa hiljaisuus soi kehystäen kokemuksen.On lasten oikeus, että heidät johdatetaan monipuolisesti kokemaan ja tutustumaan katsomuksellisiin ulottuvuuksiin.

Vierailut antavat mahdollisuuden sanoittaa ilmiöitä ja tarjoavat kokemuksia, joita voidaan yhdessä pohtia. Se tarjoaa liittymisen mahdollisuuden toisen kokemukseen ja toisaalta moninaisuuden tunnistamiseen.

Lasten luontainen uteliaisuus kannattaa hyödyntää ja rakentaa retkistä yhteinen seikkailu, jossa kerätään tietoa, valokuvataan, ihmetellään, leikitään ja jutellaan. Samalla ollaan elämän tärkeimpien kysymysten äärellä. Sylvia Hakari

Näihin kysymyksiin ei ole yhtä oikeata vastausta, mutta niiden pohdiskelu on tärkeää mahdollistaa pienillekin lapsille.

 

Mitä sinä koet pyhässä tilassa?

Pyhä tila -Educamessuosaston piirretty kaaviokuva, jossa pöytä, hylly ja kirjoja hyllyssä.

Yhteisötaiteilija Greta Muuri on suunnitellut pedagogisen työskentelytavan, jonka avulla osallistujat voivat jakaa tuntemuksiaan pyhästä tilasta. Jokaisen osallistujan pyhä tila -kokemusta symboloi väri. Värillisistä paperikorteista muodostuu tilallinen ja alati muuttuva kokonaisuus. Halutessaan oman kokemuksen saa myös piirtää tai kirjoittaa paperille. 


Pyhä tila -installaatio Educa-messuilla. Kuva: Ilkka Tahvanainen

* Pyhän tilan kokemus on yksilöllinen.
* Installaatio kuvaa kävijöiden tuntemuksia pyhästä tilasta.
* Kokemusta symboloi väri. 
* Värillisistä papereista muodostuu tilallinen ja alati muuttuva kokonaisuus. 

Lapsi tutkii kirjaa kirjahyllyn ääressä Educamessujen osastolla.

Piirretty maapallo ja teksi, jossa lukee Toivottavasti ilmastonmuutosta ei olisi.

Työskentelyohje

Pohdi omaa kokemustasi ja valitse sitä kuvaava kortti. Voit myös piirtää tai kirjoittaa kokemuksesi siihen. Sijoita kortti haluamallesi paikalle osaksi installaatioseinää.

Lisäkysymykset

Installaatiolla haluan inspiroida osallistujia nostamaan esiin ajatuksia ja synnyttämään keskustelua pyhästä tilasta. 

• Mitä tuntemuksia sinussa herää?
• Mitä pyhä tila merkitsee sinulle? 
• Onko sinulle itsellesi tilaa?