Hyppää sisältöön

Ajankohtaista

 

Katsomuskasvatus varhaiskasvatuksen labyrintissa -koulutus

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, 11.11 klo 13 - 16, webinaari

Voiko katsomuskasvatuksen avulla nostaa esiin lapsen vahvuuksia ja mahdollistaa hyviä hetkiä varhaiskasvatuksessa?
Onko varhaiskasvatuksessa tilaa odottamattomalle ja arvaamattomalle?

Koulutuksessa hyödynnetään Helsingin yliopiston Monikatsomukselliset oppimisympäristö -tutkimushankkeesta kerrytettyä tietoa ja kokemusta. 

Koulutuksen asiantuntijoina ovat
Silja Lamminmäki-Vartia, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Ilkka Tahvanainen, KM, varhaiskasvatuksen asiantuntija,  Kirkkohallitu

Ilmoittautuminen webinaariin

Tervetuloa edistämään jaettua ymmärrystä katsomuskasvatuksen mahdollisuuksista.

 

Katsomusopetus on monella tavalla uuden edessä. Suomen Ekumeenisen Neuvoston kasvatusasioiden jaoston seminaarissa keskustellaan tulevaisuuden katsomusopetuksesta yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Mitä haasteita yhdenvertaisuuden edistäminen asettaa katsomusopetukselle? Mitä mahdollisuuksia katsomusopetuksen avulla on lisätä ja vahvistaa yhdenvertaisuutta? Alustajina lapsen oikeuksien ja pedagogiikan huippuasiantuntijoita. Tule Sinäkin keskustelemaan katsomusopetuksen tulevaisuudesta!

Mukana tilaisuudessa mm uskonnonpedagogiikan prof. Martin Ubani,, apulaisrehtori Suaad Onniselkä, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sekä dosentti Saila Poulter.

Aika: torstai 28.10.2021 klo 12.00-16.20

Paikka: Mikael Agricolan kirkon krypta, Tehtaankatu 23, Helsinki, myös verkko-osallistumismahdollisuus.

https://www.ekumenia.fi/tulossa/katsomusopetus_ja_yhdenvertaisuus_-seminaari/

Varhaiskasvatuksen katsomuskasvatus

Tämä koulutus tarjoaa päiväkotien henkilöstölle tietoa ja valmiuksia toteuttaa monikatsomuksellista pedagogiikkaa.
Koulutuksen aikana suunnitellaan ja kokeillaan oman lapsiryhmän kanssa hyödynnettäviä menetelmiä katsomuskasvatuksen toteuttamiseen.

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen täydennyskoulutusta ja kohderyhmälle maksutonta. Koulutukseen ilmoittaudutaan viimeistään 9.9.2021. Yhteen koulutukseen voidaan ottaa enintään 60 henkilöä.

Maksuton koulutus 30,.09 - 2.12.2021

Tule mukaan Dialogitaitajiin!

Dialogitaitajat -kampanja auttaa kasvattajia tukemaan lasten ja nuorten dialogitaitoja sekä kulttuurista ja katsomuksellista osaamista. Hankkeessa tuotetaan materiaalia ja koulutuksia. Löydät Dialogitaitajien verkkosivuilta mm. dialogisia työskentelyohjeita, tietoa dialogista ja koulutuksistamme, tuki- ja taustamateriaalia kasvattajille ja huoltajille sekä ohjeistuksia vierailujen ja teemapäivien järjestämiseen. Tule mukaan ja rakennetaan yhdessä dialogitaitoisempaa maailmaa!

Löydät Dialogitaitajien verkkosivut osoitteesta www.dialogitaitajat.fi.

Hanketta koordinoi Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry. Hanke toteutetaan yhteistyössä Seurakuntaopiston, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran, Kuvataideopettajat KUVIS ryn kanssa ja sitä rahoittavat Kirkkohallitus ja Seurakuntaopisto.

 

Syksyllä on luvassa koulutuksia teemalla Mystinen luonto - ympäristökasvatusta myyttien ja kuvataiteen kautta! Koulutukset järjestetään yhteistyössä Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja Kuvataideopettajat KUVIS ry:n kanssa. Koulutuksissa pohditaan mm. sitä, miten myyttiset kertomukset tarjoavat mahdollisuuden kehittää mielikuvitusta ja luovaa ajattelua sekä tarkastella omaa luontosuhdetta erilaisista näkökulmista käsin.

Koulutukset järjestetään etänä torstaina 23.9., tiistaina 5.10. ja 19.10.
Koulutukset ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen koulutuksiin on jo auki

➡️Torstai 23.9.2021: https://avi.fi/tapahtuma/-/c/816640Linkki avautuu uudessa välilehdessä

➡️Tiistai 5.10.2021: https://avi.fi/tapahtuma/-/c/816685Linkki avautuu uudessa välilehdessä

➡️Tiistai 19.10.2021: https://avi.fi/tapahtuma/-/c/816700Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Mitä katsomuskasvatuksen johtaminen tarkoittaa lapsen, huoltajan, työyhteisön ja alueyhteistyön näkökulmasta? Reunamo Education Research -toimitusjohtaja Leena Lahtinen, katsomuskasvatuskouluttaja Päivi Aumala kirjoittivat lisäkseni aiheesta Katsomuskasvatus on johtamistekoja


Kuvitus: Tuuli Sundén

Kiireettömyyttä ja yksinkertaisuutta
Pyhiinvaeltaminen yhdistää kaikkia katsomuksia. Pyhiinvaelluskeskuksen kanssa olemme tuottaneet pedagogista materiaalia, joka vahvistaa rauhan ja hiljaisuuden tavoittamista, luonnosta nauttimista, luonnossa elpymistä, kohtuuden kulttuurin vaalimista sekä historiallisten kohteiden avautumista uudesta näkökulmasta. Pyhiinvaellusreitin voi rakentaa kuka vain, joka on kiinnostunut toteuttamaan pedagogiikkaa kokemuksellisuuden ja ympäristö- ja katsomuskasvatuksen näkökulmista.

Pyhiinvaellusmateriaali avautuu tästä .

Lue pyhiinvaelluksesta ja hiljaisuuden poluista lisää täältä

 

Teos ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko järjestävät lastenrunokilpailun

Kustannusosakeyhtiö Teos ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko järjestävät yhteisen lastenrunokilpailun. Maailmanpyörässä-kilpailu käynnistyi 1. helmikuuta ja päättyy 31. toukokuuta 2021. Tuomaristo kokoontuu kesäkuun puolessa välissä. Kilpailun voittajille ilmoitetaan loppusyksystä 2021.

Runojen ja lorujen toivottiin käsittelevän erilaisia katsomuksia ja kulttuureja, sitä miten ne voivat kohdata lapsen elämysmaailmassa −leikillisyyttä, monikielisyyttä ja moniäänisyyttä, joka syntyy, kun kohtaa toisen tai kun saa kertoa itsestään toiselle. Kirjoituskilpailu oli avoin kaikille yli 16-vuotiaille kirjoittajille. Siihen sai osallistua enintään viidellä suomenkielisellä runolla.

Teos julkaisee kilpailun parhaimmistosta kuvitetun Maailmanpyörässä-lastenrunokirjan helmikuussa 2022. Lisäksi voittaja saa palkinnokseen 2 000 euroa, toiseksi tullut 1 000 euroa ja kolmanneksi tullut 500 euroa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat kirjailijat Silja Järventausta ja Tomi Kontio, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n toiminnanjohtaja Marja Laine, Kirkkohallituksen varhaiskasvatuksen asiantuntija Ilkka Tahvanainen sekä Teoksen kustannuspäällikkö Maarit Halmesarka.

 

Hyppää mukaan värikkääseen pyörään, ihaile ja ihmettele omaa ja toisen näköalaa! Maailmanpyörään mahtuu koko maailma: sinä, minä, me.
Osallistumisohjeet Teoksen nettisivuston ajankohtaispalstalla.

 

Hyppää juhlakaruselliin!

Uusi menetelmä eri juhlaperinteiden huomioimiseen!

 

Karuselli tuo uuden, pedagogisesti perustellun työkalun juhlaperinteen käsittelyyn. Karuselli auttaa lapsia tutustumaan itselle ja kaverille tärkeään juhlaperinteeseen eri aistien avulla. 

Tulostettava juhlakaruselli ja opas

Järj. Kulttuurifoorumi Fokus, Helsingin yliopisto ja Kirkkohallitus


 

Kasvua

Päiväkodin monet katsomukset, etäkoulutus, 23.3.2021 – 30.6.2021

Kohderyhmä: Päiväkotien opettajat

Koulutus vahvistaa kasvattajien katsomustietoisuutta ja lisää kykyä huomioida katsomukset osana varhaiskasvatuksen kokonaisuutta. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa ja osallistujille maksutonta. Koulutus toteutetaan kokonaisuudessaan etäopetuksena.

Ilmoittautuminen ja lisätietojaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kasvua