Hyppää sisältöön

Ajankohtaista

Yhteisymmärrysviikko katsomuskasvatusyhteistyössä
Yhteisymmärrysviikko on oivallinen mahdollisuus katsomuskasvatusyhteistyön toteuttamiselle!
Tule tutustumaan Yhteisymmärrysviikon 2023 teemoihin ja materiaaleihin ja kuulemaan ideoita niiden hyödyntämisestä paikallisessa yhteistyössä!

Ilmoittaudu webinaariin TÄÄLTÄ


Tilaisuuden kesto klo 12-16

Katsomuskasvatus varhaiskasvatuksen labyrintissa
Lounais- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää marraskuussa 2022 kaksi samansisältöistä 
katsomuskasvatuskoulutusta. Ilmoittautuminen aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Voiko katsomuskasvatuksen avulla nostaa esiin lapsen vahvuuksia ja mahdollistaa hyviä hetkiä varhaiskasvatuksessa?
Onko varhaiskasvatuksessa tilaa odottamattomalle ja ihmettelylle?
Olenko kasvattajana sinut omien tunteitteni kanssa liittyen katsomuskasvatuksiin ja monikatsomuksellisuuteen?

Koulutuksessa hyödynnetään Helsingin yliopiston Monikatsomukselliset oppisen tilat varhaiskasvatuksessa tutkimushankkeesta kerrytettyä tietoa ja kokemusta.
Tervetuloa edistämään jaettua ymmärrystä katsomuskasvatuksen mahdollisuuksista.

Koulutuksen asiantuntijoina ovat

Silja Lamminmäki-Vartia, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Ilkka Tahvanainen, KM, varhaiskasvatuksen asiantuntija, Kirkkohallitus 

sekä koulutukseen osallistujat!

Leikkipäivä-seminaari 10.11.2022

Seurakunnat ovat vahva ja merkittävä Leikkipäivä-verkostotoimija. Leikillistä pedagogiikkaa ja leikillisiä tapahtumia on järjestetty kaikkialla Suomessa jo useiden vuosien ajan. Mannerheimin Lastensuojeliliitto järjestääkin valtakunnallisen seminaarin yhteistyössä Leikkipäivä-verkostokumppaneiden kanssa. Maksuton seminaari toteutetaan Kirkkohallituksen Mikael-salissa, ja tapahtumaa voi seurata myös verkkovälitteisesti. Tarkemmat ohjelmatiedot julkaistaan Leikkipaivi.fi

Maailmanpyörässä-paneeli 29.10.2022 ja 2.11.2022

Maailmanpyörässä-paneeli on valittu  Järvenpäässä pidettävään Lastenkulttuurifoorumiin. Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ryn:n toiminnanjohtaja Marja Laine, Espoon kaupungin asiantuntija Elina Pulli ja Maailmanpyörässä-lastenrunokilpailun voittaja Anni Tanskanen avaavat näkökulmia sanojen voimasta, omannäköisestä elämästä ja kestävästä tulevaisuudesta. Kirkkohallituksen asiantuntija Ilkka Tahvanainen jututtaa panelisteja.
 

Linkki Lastenkulttuurifoorumin sivuille.

Kustannusosakeyhtiö Teos ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko järjestivät yhteisen lastenrunokilpailun, joka alkoi 1. helmikuuta ja päättyi 31. toukokuuta 2021. Kilpailuun saapui 749 runoa.

Runojen ja lorujen toivottiin käsittelevän erilaisia katsomuksia ja kulttuureja, sitä miten ne voivat kohdata lapsen elämysmaailmassa −leikillisyyttä, monikielisyyttä ja moniäänisyyttä, joka syntyy, kun kohtaa toisen tai kun saa kertoa itsestään toiselle. Kirjoituskilpailu oli avoin kaikille yli 16-vuotiaille kirjoittajille. 

Teos julkaisi kilpailun parhaimmistosta kuvitetun Maailmanpyörässä-lastenrunokirjan helmikuussa 2022.

NUORI2023 – valtakunnallinen kasvatus- ja nuorisoalan kohtaamisen
ohjelmahaku 30.09.2022 saakka.

Millaista katsomuskasvatukseen, uskontojen lukutaitoon, kohtaamiseen ja dialogiseen liittyvää osaamista
ja sivistystä voisit tarjota varhaiskasvatuksen henkilöstölle?

Tapahtuma on tarkoitettu kasvatus- ja nuorisoalan ammattilaisille, opiskelijoille ja vapaaehtoisille. Jopa 3000 alan toimijaa saapuvat tapahtumaan ympäri Suomea eri kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja alan oppilaitoksista. NUORI2023 on koko kasvatus- ja nuorisoalan suurtapahtuma, jossa alan toimijoiden on mahdollista kehittää osaamistaan ja verkostoitua.

Tapahtumaa järjestää Allianssi ja Kirkkohallitus. Tapahtuma järjestetään ilmastovastuullisesti.

Haluaisitko toimia ohjelmatuottajana NUORI2023-tapahtumassa? Mahtavaa! Lue lisätietoja ja hae mukaan NUORI2023-tapahtuman ohjelman tuottajaksi! Haku on auki 30.9.2022 asti.

Lisätietoja tästä

Edistänkö rauhaa?

Rakennetaan rauhaa! Muutosta luova toivo opetuksessa ja kasvatuksessa 
Koulutusiltapäivä verkossa ti 20.9., to 6.10 ja ke 19.10. klo 12.30 – 16 

Miten koulussa, oppilaitoksessa tai päiväkodissa jokainen voisi tulla kohdatuksi kokonaisena ja hyväksytyksi omana itsenään? Mikä rooli katsomuksilla on luotaessa yhdessä pohjaa rauhalle? Tule mukaan syventymään näihin kysymyksiin yhdessä! Koulutuksessa tarkastellaan opetuksen ja kasvatuksen mahdollisuuksia muutosta luovan toivon tuottamiseen kuulemalla erilaisia asiantuntijanäkökulmia sekä hyödyntämällä erilaisia työtapoj

Rauha voidaan tulkita muutamallakin tavalla, kun puhutaan uskontojen ja katsomusten näkökulmasta rauhaan. Rauha voi olla sisäistä rauhaa, joka saavutetaan oman katsomuksen tai uskonnon avulla. Rauha voi olla uskontojen ja katsomusten välistä rauhaa: halua ja valmiutta käydä dialogia katsomus- ja uskontojohtajien tasolla. Halua yhteyteen ja keskusteluun. Rauha voi myös olla ruohonjuuritason toimintaa. Halua rinnakkaiselon sijasta yhteiseloon eli kohtaamista arjessa ja juhlassa, kaikki yhdessä. Tähän haluamme kannustaa ihan kaikkia.

Tervetuloa Uskonnonopetus.fi:n, Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ja Rauhankasvatusinstituutin järjestämään maksuttomaan verkkokoulutukseen.
Ilmoittautuminen aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Rauhankyyhkyn on tuottanut kuvittaja Piia Keto

Opetushallitus on julkaissut laajan sivuston katsomuskasvatuksen pedagogiseen kehittämistyöhön.
Katsomuskasvatus varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

Kasvua