Hyppää sisältöön

Illikvida placeringar

Pensionsfondens illikvida placeringar omfattar fastighets- och skogsplaceringar, kapitalplaceringar, infrastrukuturplaceringar, alternativa ränteplaceringar samt placeringar med absolut avkastning.

Fastighets- och skogsplaceringar

Pensionsfonden placerar i fastigheter på lång sikt. Pensionsfonden iakttar principerna om ansvarsfull placering i sin egen verksamhet och förutsätter ansvarsfulla och socialt godtagbara förfaringssätt även av sina samarbetspartner. I ansvarsfull fastighetsplacering framhävs miljöaspekten eftersom fastigheter och byggande har en betydande koppling till förbrukningen av energi och naturresurser, utsläppen och därigenom även till klimatförändringen. Byggnadsbranschen har också en positiv sysselsättningseffekt och skicket på fastigheterna inverkar direkt på hyresgästerna och trivseln i näromgivningen. Pensionsfonden beaktar ansvarsaspekterna både vid direkta fastighetsplaceringar och vid placeringar i fastighetsfonder. Vid skogsplaceringar beaktar pensionsfonden dessutom frågor relaterade till biodiversiteten i enlighet med Naturresursinstitutets (Luke) rekommendationer.

Kapitalinvesteringar

Kapitalinvesteringar (eng. private equity) är intressanta ur ett hållbarhetsperspektiv: kapitalinvesterare har i rollen som ägare möjlighet att påverka företagsverksamheten i ett tidigt skede och därigenom uppbyggandet av en hållbar företagskultur. En kapitalinvesterare kan också stödja nya innovationer och entreprenörskap i hemlandet samt satsa på förnybar energi och cleantech. Pensionsfondens kapitalinvesteringar består av placeringar i kapitalfonder som förutom pensionsfonden har åtskilliga andra investerare. En del av fonderna är s.k. fond-i-fonder som placerar i andra kapitalfonder. Pensionsfond har utkontrakterat uppföljningen och förvaltningen av kapitalfondsplaceringarna. Samarbetspartnern utför en ESG-analys av nya kapitalfonder som en del av en mer omfattande placeringsbedömning. Samarbetspartnern utför en årlig ESG-enkät av alla kapitalfonder som en del av den fortlöpande uppföljningen.

Infrastrukturplaceringar

Tyngdpunkten i pensionsfondens infrastrukturplaceringar ligger på förnybar energi. Målet för pensionsfondens klimatstrategi är en klimatneutral placeringsportfölj år 2035. Ett verktyg för att uppnå klimatneutralitet är att öka de så kallade gröna temaplaceringarna, dit infrastrukturplaceringar i förnybar energi hör.

Illikvida ränteplaceringar

Alternativa ränteplaceringar är en alternativ finansieringskanal vid sidan av traditionell bankfinansiering. Alternativa ränteplaceringar omfattar till exempel private credit- och mikrolånsfonder. Pensionsfonden placerar endast i fonder med gott rykte och ansvarsfull verksamhet. Vid valet av fonder förutsätter pensionsfonden i regel att placeringsobjekten förbundit sig till ESG-principerna, att hållbarhetsfrågorna integrerats i placeringsbesluten och att placerarna tillhandahålls regelbunden rapportering. Vid illikvida ränteplaceringar kan kapitalförvaltaren inkludera hållbarhetsindikatorer i beräkningen av kreditriskmarginalen, och om företaget uppnår målen sänks marginalen.

Placeringar med absolut avkastning

Vid placeringar med absolut avkastning söker Kyrkans pensionsfond välrenommerade fonder med ansvarsfull verksamhet. Pensionsfonden förutsätter att kapitalförvaltare förbinder sig till ESG-principerna, att ansvarsfrågorna integrerats i placeringsbesluten och att placerarna tillhandahålls regelbunden rapportering. Pensionsfonden har gjort en omfattande fondsökning av placeringar med absolut avkastning, som inkluderar principerna för ansvarsfull placeringsverksamhet som en del av placeringsprocessen. Utmaningen är att det är betydligt svårare att inkludera ansvarsfull placeringsverksamhet i fonder med absolut avkastning än i traditionella ränte- och aktieplaceringar. Branschen utvecklas dock kontinuerligt och det är möjligt att hitta aktörer som förbinder sig vid ansvarsfull placeringsverksamhet. Pensionsfonden har som mål att förbättra placeringarnas transparens ur perspektivet för ansvarsfull placeringsverksamhet och fortsätter att utveckla portföljen i detta avseende.