Ansvarsfulla företag som placeringsobjekt

Kyrkans pensionsfond vill genom sin placeringsverksamhet främja ansvarsfull företagsverksamhet och framgången av företag som handlar ansvarsfullt. Följande tillvägagångssätt beskriver pensionsfondens syn på ansvarsfull företagsverksamhet:

  • Iakttagande av lagar och internationella normer är ett minimikrav på ansvarsfull företagsverksamhet

Pensionsfonden rekommenderar att företagen förbinder sig till FN:s initiativ Global Compact, följer OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter (UN Guiding Principles on Business and Human Rights). De företag som är föregångare när det gäller hållbarhet överträffar kraven i normer och lagar och skapar en grund för den framtida regleringen.

  • Positiv inverkan

Vid utnyttjandet av naturresurser beaktar ansvarsfulla företag de framtida generationernas behov och rättigheter och strävar efter att medvetet minimera de skadliga konsekvenserna av sin verksamhet för miljön och samhället. Föregångarföretagen utnyttjar marknadskrafterna för att skapa lösningar för hållbar utveckling.

  • Intressentorienterat tänkesätt

Ett företag som driver verksamheten ansvarsfullt förväntas beakta intressenternas förväntningar i sin verksamhet och dess utveckling. Utgångspunkten för ansvarsfull affärsverksamhet är att företaget även har andra uppgifter och skyldigheter i samhället än att ge aktieägarna vinst. Intressentorienterat ledarskap innebär att man utöver ägarnas intresse även beaktar företagets intressentgrupper, eftersom detta på lång sikt ger nytta även för aktieägarna. Som en del av ett intressentorienterat tänkesätt ska principen för dubbel väsentlighet (double materiality) beaktas. Enligt denna princip bedömer företagen hållbarhetsaspekternas konsekvenser för deras egen verksamhet. I denna analys övervägs exempelvis klimatförändringens konsekvenser för företagets resultat och verksamhet (outside-in). Dessutom ska företaget granska den egna verksamhetens positiva och negativa konsekvenser för miljön och samhället (inside-out). Företaget ansvarar också för de åtgärder som samarbetspartnerna vidtar, till exempel nätverket av underleverantörer.

  • Ledningens engagemang

Ansvarsfull affärsverksamhet handlar om en strategi, där ansvarstagande integreras i företagets ledningssystem och därigenom i dess instruktioner, befattningsbeskrivningar och vid behov dess resultatstyrning och belöningssystem. Styrelsens och den högsta ledningens engagemang är en förutsättning för att ansvarstagandet ska genomsyra hela organisationen. Genom utbildning och intern kommunikation säkerställs att hela personalen känner till och kan identifiera kraven på ansvarstagande inom företaget och det egna arbetet.

  • Klimatförändringen

Klimatförändringen är ett globalt fenomen som påverkar alla samhällen och företag i världen. För att stävja klimatförändringen måste företagen släppa ut mindre växthusgaser i atmosfären. Ansvarsfulla företag förbereder sig proaktivt på de risker och möjligheter som klimatförändringen medför och integrerar detta arbete i sin strategi. Pensionsfonden uppmuntrar företagen att sätta upp vetenskapligt grundade mål för att minska utsläppen (Science Based Targets, SBT) samt mål för klimatneutralitet i enlighet med klimatavtalet från Paris.

  • Biodiversitet

Utöver klimatförändringen är den ökande förlusten av biodiversitet och artdöden ett globalt fenomen med oåterkalleliga konsekvenser för samhällena och företagen. Förlorad biodiversitet utgör en risk för företagens affärsverksamhet, eftersom all affärsverksamhet är direkt eller indirekt beroende av naturen. Ett ansvarsfullt företag är medvetet om hur den egna verksamheten påverkar biodiversiteten, beaktar detta i riskhanteringen och integrerar det i strategiarbetet.

  • Mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna är rättigheter som är lika för alla människor. Syftet med rättigheterna är att garantera ett människovärdigt liv för alla. De mänskliga rättigheterna fastställs genom internationella konventioner. Varje individ har rätt till frihet, mänsklig värdighet och fred. Ett ansvarsfullt företag beaktar de mänskliga rättigheterna både i sin egen verksamhet och i sina underleverantörskedjor.

  • Ansvarsfullhet i fråga om skatter

Ett ansvarsfullt företag följer lagarna och målen med dem även vid skatteplaneringen. Pensionsfonden anser det viktigt att skattebetalningen beskriver företagets ekonomiska verksamhet och att skatt betalas i olika verksamhetsländer utifrån den faktiska aktiviteten i länderna. Vi uppmuntrar företag att rapportera om sin skattepolitik och sitt skatteavtryck.

  • Öppen kommunikation

Ansvarstagandet hos ett företag är trovärdig, om företaget kan påvisa att kraven på ansvarstagandet har lett till verkliga strategiska förändringar. Orden kompletterar handlingarna: öppenhet och kommunikation med fokus på intressenternas behov skapar förtroende. Ett företag som bevisligen håller fast vid sina värderingar, justerar sitt verksamhetssätt efter behov och omsorgsfullt förutser risker i anslutning till samhället, miljön och de politiska förhållandena - visar prov på god förvaltningssed och gott ledarskap.

  • Rapportering

Hållbarhetsrapporteringen befinner sig globalt i ett brytningsskede. De företag som är placeringsobjekt förväntas presentera mer information än tidigare om företagsverksamhetens effekter, mål och ambitionsnivå. Dessutom krävs större öppenhet från kapitalförvaltarna gällande placeringsprodukternas hållbarhet. I Europa ställer EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR) nya krav på kapitalförvaltarna. Tack vare regleringen får pensionsfonden en allt bättre rapportering om placeringarnas hållbarhet av kapitalförvaltarna. Kyrkans pensionsfond följer rapporteringslagstiftningens utveckling och uppmuntrar företagen till en öppen och tydlig rapportering. Dessutom uppmuntrar pensionsfonden företagen att rapportera om klimatfrågor enligt ramverket TCFD och om biodiversitetsfrågor enligt ramverket TNFD.

TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures)-rapporteringsramverket presenterar rekommendationer för rapportering av klimatrelaterade finansiella risker och möjligheter. Rapporteringen omfattar fyra områden: styrning, strategi, riskhantering samt mätning och mål. I oktober 2023 har ISSB tagit över övervakningen och utvecklingen av TCFD framöver. Namnet ändras år 2024 från TCFD till ISSB S2.
TNFD (Task Force on Nature-related Financial Disclosures)-rapporteringsramverket presenterar rekommendationer för rapportering av ekonomiska risker och möjligheter relaterade till biodiversitet. Rapporteringen omfattar fyra områden: styrning, strategi, risk- och effektstyrning samt mätning och mål.