Den uppgiftsrelaterade lönedelen (grundlönen) utgår från en bedömning av uppgiftens svårighetsgrad. För detta ändamål finns det i kollektivavtalet en uppsättning kravgrupper och i församlingen en aktuell befattningsbeskrivning för varje tjänst eller befattning.
Grundlönen för en anställd består av summan av minimilönen i befattningens kravgrupp, den eventuella kravdelen och/eller den särskilda delen. Grundlönen kan vara lika stor som eller högre än minimilönen i följande kravgrupp endast om den inkluderar en särskild del. Den ska sättas minst på samma nivå som minimilönen i den kravgrupp i vilken befattningen har placerats.
Tjänsteinnehavarens/arbetstagarens grundlön ska sättas högre än minimilönen i befattningens kravgrupp, om befattningsbeskrivningen och anteckningarna i denna om kravkriterierna förutsätter detta. Denna höjning antecknas som grundlönens kravdel.
Tjänsteinnehavarens/arbetstagarens grundlön ska sättas högre än minimilönen i befattningens kravgrupp, om någon särskild grund som gäller arbetet förutsätter detta. Med särskild grund avses sådana krav i anslutning till arbetet som lämnas obeaktade i de kriterier som beskriver svårighetsgraden. Denna höjning antecknas som grundlönens särskilda del.
Grundlön = minimilönen i kravgruppen + eventuell kravdel + eventuell särskild del
Anvisningar om uppgiftsrelaterad lönedel och grundlön
Församlingen/den kyrkliga samfälligheten fastställer kravgruppen och grundlönen med hjälp av befattningsbeskrivningen. Fastställandet grundar sig på en bedömning av arbetets svårighetsgrad.
Bedömningen av arbetets svårighetsgrad består av två faser:
Det viktigaste verktyget i lönesättningen är befattningsbeskrivningen. Utan den kan den uppgiftsrelaterade lönedelen inte fastställas. Om befattningen är ny upprättar arbetsgivaren en befattningsbeskrivning. När en ny tjänsteinnehavare/arbetstagare tillträder i befattningen kontrollerar arbetsgivaren befattningsbeskrivningen och uppdaterar den vid behov. Om inga ändringar görs i arbetsuppgifterna görs heller inga ändringar i befattningsbeskrivningen.
När befattningen hänförs till en kravgrupp innebär bedömningen av svårighetsgraden att man granskar den allmänna beskrivningen i befattningsbeskrivningen och kravnivåanteckningarna samt eventuella preciserande anteckningar mot kravgrupperna. Vid bedömningen granskas också sådana drag i arbetets svårighetsgrad som inte blir bedömda med kravkriterierna. Avsikten är att först hitta den kravgrupp som helhetsmässigt bäst motsvarar den allmänna beskrivningen och nivåanteckningarna i befattningsbeskrivningen.
Grundlönen är lika stor som minimilönen i kravgruppen, om inte befattningen är förknippad med en kravdel och/eller särskild del.
För grundlönen fastställs en kravdel när den allmänna beskrivningen av befattningen och kravnivåanteckningarna samt eventuella preciserande anteckningar förutsätter detta. En grundlön som inkluderar en kravdel ska vara lägre än minimilönen i följande kravgrupp.
Kravdelarna i befattningar som hänförts till samma kravgrupp ska relatera till varandra enligt svårighetsgraden Kravdelarna i lika krävande uppgifter ska vara lika stora.
För grundlönen fastställs en särskild del om befattningen särskilt kräver det utifrån en grund som inte ökar arbetets svårighetsgrad Den gör det möjligt att beakta sådana faktorer som anknyter till befattningen i övrigt och som inte blir beaktade enligt kravgruppskriterierna.
Arbetsgivaren ska se till att befattningsbeskrivningarna är uppdaterade. Befattningsbeskrivningen uppdateras när befattningen ändras. Beslutet om ändringen fattas av den behöriga myndigheten.
Arbetsgivaren ska se till att chefen går igenom befattningsbeskrivningen med tjänsteinnehavaren/arbetstagaren varje år, till exempel i samband med mål- och utvecklingssamtalet.
Om arbetsgivaren beslutar att ändra uppgiften så att dess svårighetsgrad förändras väsentligt ska arbetsgivaren göra motsvarande ändring i grundlönen. Om ändringen är tillfällig justeras grundlönen för en viss tid.
Om inget annat särskilt beslutas har en tjänsteinnehavare/arbetstagare rätt till högre grundlön från början av månaden efter den då förändringen bekräftades.
Om arbetsgivaren ändrar arbetsuppgifterna så att arbetets svårighetsgrad minskar väsentligt och varaktigt, ska arbetsgivaren göra motsvarande ändring i grundlönen med iakttagande av den uppsägningstid som tillämpas på tjänsteinnehavaren/arbetstagaren. En tillfällig ändring kan göras på motsvarande sätt med iakttagande av uppsägningstiden.