Hyppää sisältöön

Bo-Göran Åstrand (2019–)

Bo-Göran Åstrand valdes och vigdes till biskop år 2019. Han har arbetat som församlingspräst sedan sin prästvigning 1991. År 2007 blev han kyrkoherde i Jakobstads svenska församling. Han har varit medlem av kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ, sedan början av 2000-talet och innehaft många förtroendeuppdrag inom kyrkan och i Borgå stift innan han tillträdde som biskop 2019.

Biskop Åstrand betonar dialogen som ett sätt att arbeta och leda. Han understryker samarbetets betydelse. Det är genom att tillsammans lyssna, belysa, reflektera och diskutera som vägen framåt öppnar sig.

Brytningstider

Biskop Åstrands herdabrev ”Brev i brytningstider” utkommer hösten 2022 på tröskeln till jubileumsåret. Herdabrevet är skrivet i dialog med fyra finlandssvenskar. I herdabrevet skriver biskopen bland annat: ”Tiderna vi lever i är utan tvekan utmanande och osäkerheten påtaglig. Nu är det inte läge att gå ensam. Riktmärkena pekar i samma riktning, det är tillsammans som vi ska färdas. Vi hör ihop med varandra och hela skapelsen. Vi är beroende av varandra för att klara av livet i världen och för att vi ska ha en gemensam framtid. Med Guds och varandras hjälp ska vi ta oss framåt”.

Bo-Göran Åstrand har tillsammans med hustrun, diakonissan Karin fyra fullvuxna barn. Labradoren Doris bor tillsammans med biskopsparet i biskopsgården som färdigställdes 1927. Biskopsgården som även kallas ”Hjärtats hus” är fortsättningsvis både ett hem och en central samlingspunkt i Borgå stift.

Man i glasögon, biskopsskjorta, mörk kav och stort guldkors tittar in i kameran.
Bo-Göran Åstrand. Biskopsporträtt.