Jubileumsbakelse
Jubileumsbakelsen för Borgå stifts 100 år har skapats av Marthaförbundet. Den kan bakas vid olika tillfällen under jubileumsåret – receptet bjuder på en ny fyllning för varje årstid.
Ladda ner receptet (pdf)
Receptet modifierat för långpanna (pdf)
Receptet
Botten
1 tårta, 12 portioner
2 st (3dl) riven morot
2 ägg
2 dl socker
1 dl olja
2 dl glutenfritt mjöl
2 tsk kanel
½ tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
- Smöra en form och mjöla med glutenfritt mjöl. Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt olja och riven morot.
- Blanda alla torra ingredienser i en skild bunke, och rör försiktigt i äggblandningen.
- Grädda i nedre falsen i ugnen, på 175 grader i ca 35 minuter. Låt svalna en aning innan du tar den ur formen.
Fyllning 1 – Vår: Crunch med kanderad morot
1/2 dl socker
1 dl kokos- eller havreflingor
1/2 dl glutenfritt mjöl
1/2 tsk kardemumma
50 g smör
- Blanda smulblandningens torra ingredienser, och nyp ihop med kallt smör.
- Strö blandningen över tårtan innan gräddning, och grädda enligt instruktionerna.
2 morötter
1 ½ dl socker
2 dl vatten
1 msk ljus sirap
Så gör du:
- Skala morötterna. Skiva i tunna skivor med skalare, och skär sedan i strimlor.
- Koka upp socker och vatten, och småkoka strimlorna i 10 minuter tills de mjuknat med ännu håller sin form. Ta av värmen och låt stå 5 minuter.
- Lyft upp skalen och låt rinna av på bakplåtspapper. Låt torka i rumstemperatur 12-24 timmar.
Fyllning 2 – Sommar: Bär
100 g hallonsylt
400 g jordgubbar, hallon, blåbär
75 g vit choklad
mynta
- Bred ett tunt lager hallonsylt på kakan.
- Toppa med färska jordgubbar, blåbär, hallon.
- Spritsa med ränder av smält vit choklad. Dekorera med mynta.
Fyllning 3 – Höst: Äppel-kinuski
2 dl grädde (laktosfritt)
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
3-4 syrliga äpplen
- Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Sjud blandingen tills den tjocknat något. Häll några droppar kinuski i ett glas kallt vatten för att se hurudan konsistens den har när den svalnat.
- Skala äpplen och skär i små tärningar medan kinuskin svalnar. Blanda äppel och kinuski, och bred över kakbottnet. Dekorera med färska äppelskivor.
Fyllning 4 – Vinter: Choklad-apelsin
130 g mörk eller vit choklad
1 dl grädde (laktosfri)
1 dl torkade tranbär
- Bryt chokladen i mindre bitar i en skål. Koka upp grädde och häll över chockladen. Rör om till en jämn smet.
- Låt chokladen svalna tills den tjocknat. Häll över kakan, och toppa med torkade tranbär.
2 apelsiner
1 ½ dl socker
2 dl vatten
1 msk ljus sirap
- Skala apelsinerna. Se till att det vita från apelsinen med inte kommer med, det ger besk smak!
- Koka skalen i 5 minuter, sila av och upprepa tre gånger.
- Koka sedan socker, vatten och sirap i en kastrull till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på låg värme i 15 minuter tills lagen satt sig på skalen. Låt svalna.
- Lyft upp skalen, vänd i socker och låt torka 2–3 timmar.