Hyppää sisältöön

Seurakunnat aktiivisina perhekeskuksissa

Seurakunnilla on uusia mahdollisuuksia toimia aktiivisesti oman paikkakuntansa ja lähialueensa verkostoissa yhdessä kunnan ja järjestöjen kanssa. Seurakuntien kasvatus-, perhetoiminnan, diakonian ja perhetyön kautta vahvistamme entistä enemmän tarjontaa perheiden, vanhemmuuden ja parisuhteen hyvinvoinnin tueksi. 

Mitä ovat perhekeskukset?

Suomessa on meneillään laaja perhekeskusten kehittämistyö, johon toivotaan seurakuntia ja järjestöjä aktiivisiksi toimijoiksi. Yhteistyössä ei ole kyse vain kasvatuksen tai perhetoiminnan vaan koko seurakunnan rakentamasta yhteisestä työstä perheiden hvyäksi.

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivat -asiakirja kannustaa seurakuntia entistä rohkeammin rakentamaan moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Perheiden hyvinvointia tuemme yhdessä seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Tämä toteutuu parhaiten kuntien ja hyvinvointialueiden perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla. 

Millainen on unelmien Perhekeskus? Perhekeskus - Lapset, nuoret ja perheet - THL

Katso video: https://www.lskl.fi/hankkeet/perheetkeskioon/unelmien-perhekeskus

Oman alueen perhekeskuksen suunnitteluun ja toimintaan kannattaa lähteä rohkeasti mukaan. Yhteistyöllä vähennetään päällekkäisyyksiä ja pyritään tarjoamaan perheille palveluita lähellä. Perhekeskustoimintaan laaditaan myös yhteistyösopimusmallia, jonka laadinnassa myös Kirkkohallitus on mukana. Sopimuksen on tarkoitus tulla käyttöön vuoden 2022 aikana.

Lue lisää blogeistamme:

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan (kirkonkasvatusjaperhe.blogspot.com)

Seitsemän syytä, miksi seurakuntien kannattaa tehdä sopimuksia perhekeskustoiminnasta (kirkonkasvatusjaperhe.blogspot.com)

Yhteistyö arvossa arvaamattomassa (kirkonkasvatusjaperhe.blogspot.com)

Verkostoituminen synnyttää uutta ajattelua (kirkonkasvatusjaperhe.blogspot.com)


Ajankohtaista:

1) Alueelliset Perhekeskuspäivät keväällä 2021  
  
Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima Perheet keskiöön! -hanke järjesti touko-kesäkuussa 2021 viisi alueellista perhekeskuspäivää. Seminaaripäivät toivat esille yhteistyötä, jossa seurakunnilla on tärkeä mahdollisuus olla mukana.

Pohjoisen Suomen (OYS) -seminaarissa esiteltiin Oulun hiippakunnan laatima video https://spark.adobe.com/video/3UI8Kz0FDSu6a 


2) Perhekeskus ja seurakunnat -verkosto

Voit liittyä Kirkkohallituksen Perhekeskus ja seurakunta -verkoston sähköpostilistalle https://link.webropol.com/s/perhekeskus

Järjestämme syksyllä 2021 Teams- kahvihetkiä, jolloin voimme yhdessä jakaa kokemuksiamme ja saada ideoita sekä vertaistukea. 

pe 27.8. 2021 klo 13 - 14 Perhekeskustoiminnan kahvihetki

Liity täältä: Liity kokoukseen napsauttamalla tätäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

3) Perhekeskus ja seurakunta - webinaari 20.5.2021

  • Mitä ovat hyvän verkostotyön rakenteet, sopimukset ja johtaminen?
  • Millaisia hyviä kokemuksia seurakunnilla on eripuolilla Suomea. 

Ohjelmassa olivat mukana piispa Teemu Laajasalo johtava asiantuntija Arja Hastrup THL, hankepäällikkö Kaisu Muuronen Lastensuojelun keskusliitto, perhekeskuskoordinaattorit Hanna Hämäläinen (Keski-Suomi), Minna Rytkönen (Pohjois-Savo), hiippakuntasihteerit Juha Antikainen Kuopio ja Saija Kronqvist Oulu sekä asiantuntijat Sari-Annika Pettinen ja Liisa Välilä Kirkkohallitus. Seminaarissa esitellään hyviä kokemuksia Äänekosken, Kirkkonummen ja Tampereen seurakunnista. 

Webinaarin esitykset voit ladata tästä

Lisätietoa: Sari-Annika Pettinen sari-annika.pettinen@evl.fi ja Liisa Välilä liisa.valila@evl.fi

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Kasvatus ja perheasiat
Eteläranta 8
00130 Helsinki
asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Kasvatus ja perheasiat
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty