Sana sinulle

Sana sinulle, ole hyvä. Hetken hiljentyminen vuoden jokaiselle pyhäpäivälle. 

Sana sinulle

Itsenäisyyspäivä

Talkoot

Matt. 20:25-28

Minun on ollut hyvä asua Suomessa. Olen saanut käydä koulua, elää turvallisessa maassa, olen saanut apua sairauksiini. On varmasti niin, että monessa muussa maassa elämäni edellytykset olisivat olleet paljon heikommat. Uutisista jatkuvasti nousevat silmiini kuvat sotatilassa olevista valtioista, missä kokonaiset sukupolvet joutuvat aloittamaan elämän aivan raunioiden pohjilta. Kuinka erilaiset lähtökohdat ihminen voikaan saada. Vaikka Suomi on hyvä paikka elää, tiedostan, ettei se ole sitä kaikille. Tämäkään valtio ei ole valmis. Monia asioita pitää korjata, rakennustyötä jatkaa että myös Suomi olisi hyvä paikka elää kaikille. Tällä hetkellä tulevaisuudessa on myös monia huolestuttavia kuvia, kuten eriarvoistumisen kehitys ja syrjäytyminen. Kaikkien kokemus Suomessa asumisesta ei ole yhtä hyvä kuin minun. Heidän kokemuksensa on yhtä aito ja tosi kuin minunkin. Erilaisten elämänkohtaloiden eron taustalla on usein vain sattuma. Elämämme olisi voinut mennä aivan toisella tavalla jossain kohdassa. Se olisi voinut kaartua onneen tai epäonneen.
 

”Itsenäisyys on aivan hatara käsite, sitä ei kukaan voi määritellä. Me emme kukaan ole itsenäisiä. Kaikki tarvitsemme toisiamme.” Jotenkin näin sanoi Juice Leskinen, suuri suomen kielen ystävä, eräässä itsenäisyyspäivän haastattelussa. Kuten monesti, Juice oli tässäkin oikeassa. Ihmisyys toteutuu vain suhteessa toiseen ihmiseen. Minun tekoni vaikuttavat toisten elämään, samoin kuin monien ihmisten teot vaikuttavat minun elämään. Jeesuksen seuraajaksi ryhtyminen vaikuttaa sekä minun elämääni, että toisten elämään. Kristittynä eläminen on osaltaan oikeudenmukaisuuden ja paremman maailman tekemistä jo täällä maan päällä. Täällä työtä kyllä riittää. Ja vaikka valmista ei tulekaan ennen kuin taivaassa, tässä maailmassa me kuitenkin nyt elämme. Omalta pieneltä osaltamme voimme olla rakentamassa niin omasta maastamme kuin tästä maailmasta parempaa paikkaa elää. Ei parempaa paikkaa minulle, vaan minun lähimmäisilleni ja lähimmäinen tarkoittaa kaikkia ihmisiä. Joskus muutos parempaan voi lähteä siitä, että pysähdyn ja näen toisen ihmisen ja tunnistan hänessä Jeesukselle rakkaan ihmisen. Teko on pieni (vai onko sittenkään?). Mutta siinä on jo alku.

Heikki Hesso
Kirjoittaja on Keski-Porin seurakunnan varhaiskasvatuksen pastori

Kesäkukkia auringonvalossa

Sana sinulle on Kirkon viestinnän ylläpitämä palvelu, joka tarjoaa hartauskirjoituksen jokaiselle vuoden pyhäpäivälle. Hartauskirjoituksiin voi törmätä internetin lisäksi myös sanoma- ja paikallislehdissä sekä eri puolilla maailmaa ilmestyvissä ulkosuomalaisten lehdissä, sillä kirjoitukset ovat vapaasti lehdistön käytettävissä.

Lisätietoja: Kirkon viestintä, Kimmo Saares, sähköposti: kimmo.saares(AT)evl.fi