Sana sinulle

Sana sinulle, ole hyvä. Hetken hiljentyminen vuoden jokaiselle pyhäpäivälle.

Sana sinulle

23. sunnuntai helluntaista

Antakaa toisillenne anteeksi

Matt. 18:15-22

Armollisen mielen maisema

Anteeksianto on syvää lähimmäisenrakkautta. Se avaa armollisen mielen kauneuden ja Jumalan sydämen palavan rakkauden. 

Anteeksiantaminen ei ole oikeanlaisten tunteiden etsimistä, vaan meitä kehotetaan päästämään Jumalan käskyn mukaisesti vapaaksi oma sielumme ja toisen myös - tuntui miltä tuntui. Meidän ei tarvitse kulkea armahtamamme ihmisen kanssa käsi kädessä kohti auringonnousua, mutta me voimme päästää hänestä ja hänet henkisesti irti.

Jeesuksen sanat siitä, että jos me emme anna anteeksi, emme myöskään saa anteeksi Jumalalta ovat aiheuttaneet paljon murhetta kovia kokeneille ihmisille. Siksi on hyvä muistaa, että kysymys ei ole tunnelmoinnista vaan asenteesta. Voi kysyä: Jos vain voisin ja kykenisin, tahtoisinko antaa toiselle anteeksi kokemani vääryydet? Jos tahtoisin, jos vain suinkin voisin, on asenne toiseen ihmiseen oikea. Silloin kyse on tunteiden kivusta, ei niinkään anteeksiantamattomasta mielestä.  

Anteeksianto ei tule todeksi vasta kun vääryydet on sovittu. Roomalaiskirjeessä Paavali lohduttaa: ”Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa” (Room. 12:18). Siis: jos on mahdollista - aina se ei ole. Ja: jos teistä riippuu - aina se ei riipu. Joskus syy voi olla siinäkin, että toinen osapuoli tahtoo ikään kuin sopia, mutta jatkaa rajojen rikkomista eikä kunnioita toisen persoonaa. Tai sitten ei halua sopia ensinkään. Silloin olemme vapaita. Asian saa jättää taakseen ja jatkaa elämää eteenpäin hyvällä omallatunnolla.

Vanha Johannes-apostoli lohdutti vielä meitäkin, jotka joudumme toistuvasti pettymään sydämemme kovuuteen: ”Rakkaat lapset! Kirjoitan tämän teille, jotta ette tekisi syntiä. Jos joku kuitenkin syntiä tekee, meillä on Isän luona puolustaja, joka on vanhurskas: Jeesus Kristus. Hän on meidän syntiemme sovittaja, eikä vain meidän vaan koko maailman.” (1. Joh. 2:1-2)

Myös anteeksiantamattoman mielen synnit saa Jeesuksen luona anteeksi. Armo riittää sinnekin. 

Juha Vähäsarja
Kirjoittaja on Suomen Raamattuopiston rehtori ja Perussanoma Oy:n toimitusjohtaja

Oranssinväriset tulppaanit.

Sana sinulle on Kirkon viestinnän ylläpitämä palvelu, joka tarjoaa hartauskirjoituksen jokaiselle vuoden pyhäpäivälle. Hartauskirjoituksiin voi törmätä internetin lisäksi myös sanoma- ja paikallislehdissä sekä eri puolilla maailmaa ilmestyvissä ulkosuomalaisten lehdissä, sillä kirjoitukset ovat vapaasti lehdistön käytettävissä.

Lisätietoja: Kirkon viestintä, Kimmo Saares, sähköposti: kimmo.saares(AT)evl.fi