Hyppää sisältöön

Sana sinulle

Sana sinulle, ole hyvä. Hetken hiljentyminen vuoden jokaiselle pyhäpäivälle.

Sana sinulle

20. sunnuntai helluntaista

Mark. 2:1–12

Usko ja epäusko

Jokainen ihminen uskoo. Niin kauan, kun kaikki on hyvin, uskomme itseemme. Uskomme omiin voimiimme, talouteen ja läheisiimme. Mutta joskus tämä kaikki romahtaa. Aina eivät omat voimat riitä. Talouskasvu voi hidastua, töitä ei riitä kaikille ja ehkä juuri silloin eivät lähimmäisetkään pysty auttamaan. Sellaisessa tilanteessa kysymme, minkälainen usko kantaisi. Millaista uskoa tarvitsemme, ettemme häviäisi elämän ongelmien alle?

Vuosia sitten harrastin uintia. Alussa se tuntui aika ahdistavalta, pelkäsin altaan syvyyttä. Aina oli pelkona, mitä silloin tapahtuisi, jos voimat loppuisivat. Entä, jos en enää jaksakaan pysyä pinnalla? Ensimmäisellä tunnilla valmentaja rohkaisi ja väitti, että vesi kantaa minua. Ei kuitenkaan ollut mitään harjoitusta, joka olisi tämän todistanut etukäteen. Piti vain uskoa: vesi kantaa.

Entä, kun olen arjessa peloissani ja pelkään uppoamista? Ei ole mitään harjoitusta siihenkään, että oppisin uskon kantavan. Se kantaa silti. Jumala kannattelee sitä.

Jumalan puoleen käännytään usein juuri elämän vaikeissa. Rukouksessa voin kokea Jumalan, joka on vuosisatojen aikana auttanut ihmisiä. Hän kuulee ja auttaa minuakin. Ihmisen luonnollinen uskonnollisuus tulee esiin silloin, kun sille on suurin tarve.

Uskon lisäksi myös epäusko on luonnollista. Samoin, kuin Jeesuksen eläessä aikana oli myös niitä, jotka olivat häntä vastan, on myös nykyhetkellä mahdollista syyttää niin Jumalaa kuin kirkkoakin kaikesta pahasta. Silloin uskonnolle tarvitaan korvike. Neuvostoliitossa korvattiin ikonit Leninin kuvilla, kirkolliset kulkueet paraateilla, pyhimykset mausoleumiin asetetulla vainajalla. Rauhaa se ei kuitenkaan tuonut sen enempää sieluun kuin yhteiskuntaankaan. Neuvostoliitto katosi ja kirkolle on taas tilaa. Usko voittaa epäuskon, sillä epäuskolla ei ole kantavaa voimaa.

Kaido Soom
Kirjoittaja on Tarton yliopiston käytännöllisen teologian lehtori ja Viron ev.lut. kirkon pappi

Punaoransseja tulppaaneja auringonvalossa.

Sana sinulle on Kirkon viestinnän ylläpitämä palvelu, joka tarjoaa hartauskirjoituksen jokaiselle vuoden pyhäpäivälle. Hartauskirjoituksiin voi törmätä internetin lisäksi myös sanoma- ja paikallislehdissä sekä eri puolilla maailmaa ilmestyvissä ulkosuomalaisten lehdissä, sillä kirjoitukset ovat vapaasti lehdistön käytettävissä.

Lisätietoja: Kirkon viestintä, Kimmo Saares, sähköposti: kimmo.saares(AT)evl.fi