Sana sinulle

Sana sinulle, ole hyvä. Hetken hiljentyminen vuoden jokaiselle pyhäpäivälle. 

Sana sinulle

10. sunnuntai helluntaista

Luuk. 12:42-48

Pahasti tehty

Luukas on tallettanut Jeesuksen sanoja kelvottomasta palvelijasta.
Ensin kuvataan palvelijaa, joka ottaa isännän paikan ja tekee sen kerta kaikkiaan vastuuttomasti ja vain omaa etuaan ajaen. Alemman tason palvelijat saavat keppiä. Itselle kertyy kaikenlaista hyvästä ruuasta ja juhlajuomista alkaen.

Toinen kuvattu palvelija ei tajua, että vaikka isäntä nyt viipyy, on tilinteon hetki joskus edessä. Kysytään, mitä tuli tehtyä tai miksi jätettiin tekemättä. Kun ohjeet ovat olleet selkeät, jää selittelyn varaa vähän.

Molemmille kuvatuille palvelijoille käy huonosti. Paha saa palkkansa.
Perusidea lienee, että kannattaa miettiä, miten elää; mitä tekee tai jättää tekemättä. Sävyssä on samaa kuin viimeisen tuomion vertauksissa Matteus 25.

Oma nyanssinsa on siinä, että kuvatut palvelijat ovat vastuulliseen esimiesasemaan asetettuja. Heiltä jos keiltä odotettaisiin oikeaa toimintaa. Jolle paljon annetaan, siltä paljon vaaditaan.

Vallan sanotaan turmelevan. Ei toki kaikkia, mutta houkutuksia on.
Vallan väärinkäyttö tuo mieleen pyromaanin, joka kuulu VPK:hon, tai pedofiilin, joka on luikerrellut lastensuojelujärjestöön. Lieneekö Helsingin huumepoliisillakaan puhtaita jauhoja pussissaan. Väärä on väärää, teki sen kuka tahansa, mutta joskus tuntuu paha erityisen pahalta.

Jeesuksen kuvaamat palvelijat ovat ilmeisesti olleet lahjakkaita ihmisiä. Ei heitä muuten olisi asetettu valtaan ja vastuuseen. Lahjakkuus ei valitettavasti takaa sitä, että toiminta kestää päivänvalon.
Vallan oikea käyttö vaatii järjen lisäksi sydäntä. Tai voisiko sanoa suoraselkäisyyttä? Rehellisyys on hyve.

Eikä se rehellisyys pahaa tehne kellekään.

Marja-Sisko Aalto
Kirjoittaja on toiminut pitkään kirkkoherrana ja tuomiokapitulin tehtävissä

Kesäkukkia auringonvalossa

Sana sinulle on Kirkon viestinnän ylläpitämä palvelu, joka tarjoaa hartauskirjoituksen jokaiselle vuoden pyhäpäivälle. Hartauskirjoituksiin voi törmätä internetin lisäksi myös sanoma- ja paikallislehdissä sekä eri puolilla maailmaa ilmestyvissä ulkosuomalaisten lehdissä, sillä kirjoitukset ovat vapaasti lehdistön käytettävissä.

Lisätietoja: Kirkon viestintä, Kimmo Saares, sähköposti: kimmo.saares(AT)evl.fi