Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Sisäministeri Risikko ja piispat keskustelivat turvallisuudesta ja turvapaikanhakijoista

Julkaistu 21.11.2016

Sisäministeri Paula Risikko tapasi maanantaina 21. marraskuuta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoja. Ministeri ja piispat keskustelivat valmisteilla olevan sisäisen turvallisuuden strategian ja toimenpideohjelman valmistelusta sekä tämänhetkisestä turvapaikanhakijatilanteesta.

"Halusin tavata piispoja, jotta voimme yhdessä pohtia millä tavalla kirkko voi olla mukana sisäisen turvallisuuden toimenpideohjelman valmistelussa. Emme tee strategiaa ja toimenpideohjelmaa vain viranomaisia varten, vaan koko yhteiskuntaa varten. Kirkko tekee paljon tärkeää työtä yhteiskunnan eri osa-alueilla, myös ihmisten turvallisuudentunteen lisäämiseksi. Siksi kirkon mukanaolo on hyvin tärkeää", sisäministeri Risikko toteaa.

Suomalainen yhteiskunta on suurten muutosten keskellä: arvot ja asenteet ovat murroksessa, muuttoliike kaupunkeihin kasvaa ja syrjäytyminen on edelleen suuri ongelma.

"Turvallisuus rakentuu arjesta ja arjen teoista. Turvallisuudentunne on heikoin heillä, jotka tuntevat jäävänsä yhteiskunnan ulkopuolelle. Tähän törmäämme kirkossa jatkuvasti, ja taustalla olevien syiden tunnistaminen ja ratkaisujen etsiminen on koko yhteiskunnan kannalta välttämätöntä", arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo.

Myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ja laittomasti Suomeen jäävien määrän kasvu puhutti tapaamisessa. Piispat esittivät vakavan huolensa turvapaikkaprosessin jälkeen yhteiskunnan ulkopuolelle jäävistä ihmisistä.

"Hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolelle muodostuva järjestelmä on viranomaisten ja kirkon yhteinen huoli. Eläminen yhteiskunnan ulkopuolella ilman laillisia oleskelun edellytyksiä ei ole kenenkään etu, sillä syrjäytyminen ja joutuminen rikollisryhmien hyväksikäyttämäksi ovat näille ihmisille todellisia uhkia", ministeri Risikko muistuttaa.

Sisäministeri tapasi arkkipiispan lisäksi Helsingin piispa Irja Askolan, Turun piispa Kaarlo Kallialan, Espoon piispa Tapio Luoman, Tampereen piispa Matti Revon, Kuopion piispa Jari Jolkkosen, Mikkelin piispan Seppo Häkkisen ja Porvoon piispan Björn Vikströmin sekä puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiön. Tapaamiseen osallistui myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.