Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispainkokous selvittää vihkioikeudesta luopumisen vaikutuksia

Julkaistu 10.11.2016

Kirkolliskokous lähettää vihkioikeudesta luopumisen vaikutusten selvittämisen piispainkokouksen valmisteltavaksi yhteistyössä kirkkohallituksen kanssa. Päätöksestä äänestettiin. Vastaehdotuksena oli selvityksen teosta luopuminen. Äänestystulos oli 65-33.

Edustaja Risto Tuori teki asiasta viime keväänä aloitteen. Aloitteessa esitetään, että kirkkohallitus selvittää, onko kirkon aiheellista luopua avioliittoon vihkimisestä sekä ryhtyä sen johdosta tarvittaviin toimenpiteisiin. Selvityksessä pitää arvioida sekä vihkioikeuden säilyttämisen että siitä luopumisen myönteiset ja kielteiset vaikutukset.

Yleisvaliokunnan mietinnön mukaan selvityksen lähtökohtana on kysymys vihkimisestä sekä kirkollisessa että yhteiskunnallisessa viitekehyksessä. Selvityksen pitää käsitellä vihkioikeutta koskevan ratkaisun vaikutusta kirkon identiteettiin sekä kirkollisen vihkimisen merkitystä jäsenille ja vaikutusta kirkon jäsenyyteen sitoutumiseen.

Selvityksen pitää käsitellä myös ratkaisun toiminnallisia vaikutuksia kirkon henkilöstöön ja talouteen sekä vaikutusta kirkon ja valtion välisiin suhteisiin. Samoin sen pitää käsitellä, miten asia on ratkaisu muissa luterilaisissa ja anglikaanisissa kirkoissa ja mitä seurauksia ratkaisuilla on ollut.

Yleisvaliokunnan mietintöLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous kokoontuu Turun kristillisellä opistolla syyskokoukseensa 8.–11.11.2016. Kokous striimataan kokonaisuudessaan youtubeen. Linkki lähetykseen on Sakasti-palvelun etusivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkolliskokousedustajiin voi tutustua osoitteessa ehdokasgalleria.evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Twitterissä #kirkolliskokous.
Kirkolliskokoukseen liittyvä viestintä:
tiedottaja Tuija Helenelund p. 050 529 8503, tuija.helenelund@evl.fi
tiedottaja Tuulikki Terhemaa, p. 050 372 1239, tuulikki.terhemaa@evl.fi
informatör Åsa Holmvik, p. 040 581 1815, asa.holmvik@evl.fi