Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Arkkipiispa Mäkinen: Kirkon reagoitava ihmisen joutuessa yhteiskunnan ulkopuolelle

Julkaistu 08.11.2016

Arkkipiispa Kari Mäkinen pohti kirkolliskokouksen avajaispuheessaan 8.11.2016 kirkon roolia yhteiskunnan haasteiden ja arvaamattoman maailmanpolitiikan keskellä. ”Silloin kun on kysymys siitä, mitä tapahtuu ihmisille ja ihmisten elämälle, on reagoitava”, Mäkinen sanoi.

”Perheenyhdistämisen mahdottomuus ja paperittomien tilanteen lohduttomuus ovat asioita, joiden osalta Kristuksen kirkko ei voi olla vaiti eivätkä seurakunnat toimettomia. Kyse ei ole moraaliarvostelusta. Kyse on syvemmästä. Kyse on Jumalan luomien ja lunastamien ihmisten arvon puolustamisesta. Ihmistä ei jätetä silloinkaan, kun hän joutuu yhteiskunnan ulkopuolelle.”

Mäkinen tarkasteli tilannetta kirkonkellojen soittoon liittyvän symboliikan kautta:

”Symbolisten viestien ääni on aina moninainen. Sitä ei voi määrätä. Mielellään ajattelisi, että kirkonkellon kaksitoista lyöntiä kertovat levollisuudesta ja luottamuksesta epävarman maailman keskellä. Mielellään ajattelisi, että niissä kuuluu toisen maailman ääni ja kutsu vuoropuheluun Jumalan kanssa. Mielellään ajattelisi, että ne kertovat moraaliarvostelun sijasta ihmisten ja elämän arvosta ja arvokkuudesta, rohkeudesta ja toivosta, joka on syvempää kuin tämän elämän murhe.

Siihen, millainen viesti ja sävy kirkonkellojen kahdessatoista lyönnissä todellisuudessa kuullaan, vaikuttavat monet seikat ja kokemukset, ehkä myös se, millaisia päätöksiä täällä [kirkolliskokouksessa] tehdään ja miten täällä keskustellaan.”

Puhe on kokonaisuudessaan tiedotteen liitteenä.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous kokoontuu Turun kristillisellä opistolla syyskokoukseensa 8.–11.11.2016. Kokous striimataan kokonaisuudessaan youtubeen. Linkki lähetykseen on Sakasti-palvelun etusivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkolliskokousedustajiin voi tutustua osoitteessa ehdokasgalleria.evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Twitterissä #kirkolliskokous.

Kirkolliskokoukseen liittyvä viestintä:
tiedotuspäällikkö Eeva-Kaisa Heikura, p. 040 688 1421 (ti-ke)
tiedottaja Tuija Helenelund p. 050 529 8503, tuija.helenelund@evl.fi (ti-pe)
tiedottaja Tuulikki Terhemaa, p. 050 372 1239, tuulikki.terhemaa@evl.fi (to-pe)
informatör Åsa Holmvik, p. 040 581 1815, asa.holmvik@evl.fi