Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon diakoniatyöntekijät: Ihmisarvoa on puolustettava yhteiskunnassa

Julkaistu 23.09.2016

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon diakoniatyöntekijät ovat parhaillaan koolla ammattilaispäivillään Turussa. He vetoavat päättäjiin ja toistavat elokuussa 2016 pohjoismaisten kollegoidensa kanssa yhdessä antamansa kannanoton ihmisarvon puolesta.

Kannanotto 23.9.2016

Köyhyys, tulo- ja terveyserot kasvavat. Eriarvoistuminen, muukalaisviha ja rasismi ovat nousussa.

Sosiaalisen vastuun kannalta ei ole oikein, että päättäjät tietoisesti tekevät ratkaisuja, jotka kurjistavat heikoimmassa asemassa olevien tilannetta entisestään. Eriarvoisuuden lisääminen heikentää myös uskoa kansallisen yhteiseen tulevaisuuteen.

Diakoniatyöntekijät vetoavat päättäjiin, että kaikissa päätöksissä otettaisiin huomioon heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden tilanne. Köyhyyden vähentäminen edellyttää hallitukselta ja kunnilta aktiivisia toimenpiteitä nyt. Vetoomuksen esittivät myös kaikkien Pohjoismaiden diakoniatyöntekijät 19.8.2016.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta perustuu ajatukseen, että kaikki ovat tasavertaisia ja kaikilla on oikeus perusturvaan. Tällaisessa yhteiskunnassa ei tarvitse kerjätä, olla asunnoton tai olla seisoa leipäjonossa.

Diakoniatyöntekijät näkevät päivittäin, että kaikilla ei ole mahdollisuutta saada esimerkiksi niitä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tai lääkkeitä, joita he tarvitsevat. Nykyään myös digitalisointi lisää etäisyyttä palveluihin esimerkiksi niiden osalta, joille tietokoneen käyttö ei ole helppoa.

Taloudellinen kasvu on tärkeää, mutta sen tulee palvella ihmisten hyvinvointia. Suomi on sitoutunut vähentämään köyhien määrää 150 000 henkilöllä vuoteen 2020 mennessä Eurooppa 2020 -strategian tavoitteiden mukaisesti. Köyhyysriski koskettaa lähes miljoonaa henkilöä Suomessa. Diakonian näkökulmasta köyhyys on lisääntynyt eikä köyhyyden vähentäminen ole poliittisessa agendassa päällimmäisenä.

Lisätietoja:
Asiantuntija Tiina Saarela, Kirkkohallitus, tiina.saarela@evl.fi, p. 050 344 8573
Kirkon diakoniarahaston sihteeri Sari Nieminen, sari.nieminen@evl.fi, p. 050 3780 224
Kirkon diakonian päivät 22.─24.9.2016Linkki avautuu uudessa välilehdessä
#diakonia2016
Linkki avautuu uudessa välilehdessä