Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Lapuan hiippakunnan piispa emeritus Yrjö Sariola kuollut

Julkaistu 12.09.2016
Lapuan hiippakunnan piispa emeritus, teologian tohtori Yrjö Sariola on kuollut Jyväskylässä lauantaina 10. syyskuuta 2016. Hän vaikutti erityisesti jumalanpalveluksen ja kirkollisten toimitusten uudistustyössä.

Lapuan hiippakunnan piispa emeritus, teologian tohtori Yrjö Sariola kuoli Jyväskylässä lauantaina 10. syyskuuta 2016. Hän oli kuollessaan 84-vuotias. Laukaassa vuonna 1932 syntynyt Sariola toimi Lapuan piispana vuosina 1974–1995.

Sariola vihittiin papiksi vuonna 1957 Mikkelin hiippakunnassa, minkä jälkeen hän työskenteli muun muassa Virroilla ja Jyväskylän kaupunkiseurakunnassa sekä Laukaan seurakunnassa kirkkoherrana.

Seurakuntapapin työn ohella Sariola jatkoi teologian opintojaan. Hän erikoistui saarnan tutkimukseen ja väitteli tohtoriksi vuonna 1967. Sariola toimi Helsingin yliopistossa homiletiikan dosenttina.

Sariola vaikutti jumalanpalveluksen ja kirkollisten toimitusten uudistustyössä. Hänelle messu oli seurakunnan elämän keskus, josta seurakunta oli kutsuttu kantamaan yhteisesti vastuuta.

Työuransa aikana Sariola toimi muun muassa kirkon jumalanpalvelus- ja musiikkitoimikunnan puheenjohtajana sekä kirkolliskokouksen asettaman käsikirjakomitean jäsenenä ja puheenjohtajana. Hän osallistui myös virsikirjauudistukseen 1980-luvulla ja johti vuosituhannen vaihteen jumalanpalvelusuudistusta.

Lapuan piispaksi vuonna 1974 valittu Sariola koki työskentelevänsä seurakuntia varten. Hän vaali henkilökohtaisia yhteyksiä hiippakuntansa seurakuntien ja luottamushenkilöiden kanssa.

Samalla Sariola piti tärkeänä ylläpitää ja kehittää yhteyksiä hiippakunnan eri osien välillä. Sariolan välityksellä edistettiin myös ekumeenisia tavoitteita käymällä oppineuvotteluita Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa sekä vahvistamalla yhteyksiä vapaakristillisiin yhteisöihin Suomessa.