Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Jussi Luoma on valittu Luterilaisen maailmanliiton neuvoston jäseneksi

Julkaistu 16.09.2023

Tamperelainen teologi ja pappi Jussi Luoma on valittu Luterilaisen maailmanliiton neuvoston jäseneksi seuraavalle kaudelle. Maailmanliiton yleiskokous on parhaillaan käynnissä Puolan Krakovassa. 

Neuvosto on Luterilaisen maailmanliiton ylin päättävä elin 6–7 vuoden välein pidettävien yleiskokousten välillä. Edellisellä kaudella Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa on edustanut ekumeniikan dosentti Minna Hietamäki

Luterilainen maailmanliitto keskittyy työskentelyssään humanitaarisen apuun ja kehitysyhteistyöhön, teologiseen työskentelyyn sekä ekumeeniseen vuoropuheluun. Lisäksi liitto tekee kansainvälistä vaikuttamistyötä sekä luterilaisen yhteisön sisäistä kehittämistyötä. Kaikki näihin liittyvä päätöksenteko kulkee neuvoston kautta. Luterilaiseen maailmanliittoon kuuluu yhteensä 150 jäsenkirkkoa 99 eri maasta, joten se edustaa noin 77 miljoonaa kristittyä maailmanlaajuisesti.

”Kirkoilla on merkittävä rooli mielipidevaikuttajina yhteiskunnassa sekä laajemmin maailmassa. Kirkot tekevät myös valtavasti konkreettista auttamistyötä hädän ja kriisien keskellä, elinolojen parantamiseksi sekä ihmisoikeuksien turvaamiseksi. Luterilaisella maailmanliitolla on keskeinen rooli tämän kaiken taustalla suurimpana luterilaisten kirkkojen yhteisönä”, Jussi Luoma sanoo.   

Paikallinen ja globaali kirkko 

Jussi Luoma työskentelee pappina Tampereella Messukylän seurakunnassa. Uuden luottamustoimen myötä hänellä on entistä vahvemmin sekä paikallinen että globaali näkökulma työhönsä. 

”Omassa kirkossani haluan olla vahvistamassa kristinuskon globaaleja näkökulmia. Vaikka kristinuskon maantieteellinen keskipiste ei ole sijainnut Euroopassa sitten 1900-luvun alun, elämme yhä monilta osin hyvin Eurooppa-keskeisessä ajatusmaailmassa.” 

”Enemmistökirkkona meillä on sekä taloudellista että poliittista vaikutusvaltaa niin Suomessa kuin maailmallakin. On äärimmäisen tärkeää, ettemme käytä väärin tätä asemaa tai pyri asettamaan yksipuolisesti kriteerejä sille, millaista luterilaisuuden tulisi olla maailmanlaajuisesti. Tämä edellyttää myös aktiivista tukea tasavertaiselle, monisuuntaiselle lähetystyölle", hän toteaa samalla toivoen, että voi työllään lähentää luterilaisen kirkkoyhteisön jäseniä toisiinsa ja edistää suhteiden rakentamista kirkkojen, seurakuntien ja yksilöiden välillä. 

Luterilaiselle maailmanliitolle uusi presidentti Tanskasta 

Pohjoismaiden ehdokas piispa Henrik Stubkjaer on valittu Luterilaisen maailmanliiton presidentiksi seuraavalle kaudelle. Stubkjaer on toiminut Viborgin piispana Tanskan evankelis-luterilaisessa kirkossa vuodesta 2014 lähtien, ja hän on myös Tanskan kirkkojen neuvoston puheenjohtaja. Hänet valittiin Luterilaisen maailmanliiton neuvostoon vuonna 2017.  

 Vuosina 2005-2014 Stubkjaer toimi kehitysyhteistyöjärjestö DanChurchAidin pääsihteerinä Tanskassa. Jo vuodesta 2010 hän on ollut kirkkojen humanitaarisen avun järjestö ACT Alliancen hallituksen jäsen ja toimii ACT EU:ssa puheenjohtajana. 

Vuosina 2017-2023 Luterilaista maailmanliittoa on luotsannut nigerialainen arkkipiispa Musa Filibus Panti.  

Luterilaisen maailmanliiton 13. yleiskokous jatkuu 19.9.2023 asti. Kyseessä on Luterilaisen maailmanliiton laajin kokoontuminen, ja se järjestetään noin kuuden vuoden välein. Yleiskokouksessa tehdään päätöksiä, jotka ohjaavat Luterilaisen maailmanliiton toimintaa tulevina vuosina. Voit seurata kokousta striimin välityksellä.  

Kuva liitteenä: Jussi Luoma. Kuvan on ottanut Albin Hillert/LML

Kuvalinkki: Henrik Stubkjaer

Lisää kuvia yleiskokouksesta (päivittyvä)

Ks. myös:  ”Pysykää yhtenäisinä ja pitäkää kiinni toivosta” – Luterilaisen maailmanliiton yleiskokous käynnistyi - evl.fi 

Kotimaan juttu uudesta presidentistä

Lisätietoja: 

Tomi Karttunen, johtava asiantuntija, Kirkkohallitus tomi.karttunen@evl.fi  p. 050 594 1713  
Jussi Luoma, Luterilaisen maailmanliiton neuvoston jäsen, pastori, jussi.luoma@evl.fi  p. 040 648 6822