Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon yhteiskuntapäivillä pureudutaan maaseudun ja kaupunkien kohtalonyhteyteen

Julkaistu 11.09.2023

Joensuussa 21.–22. syyskuuta järjestettävät Kirkon yhteiskuntapäivät pureutuvat erityisesti maaseudun ja kaupunkien kohtalonyhteyteen. Yksi päivien kohokohdista on ”Hyvinvoiva maaseutu on hyvinvoivien kaupunkien edellytys” -tilaisuus, jossa keskustellaan pian julkaistavista Kirkon uusista maaseutulinjauksista.

”Maaseutu ja kaupunkialueet ovat keskinäisriippuvuudessa. Ei ole mahdollista kehittää toista ottamatta huomioon toista, mutta molemmat tarvitsevat omanlaisia toimia, menettelyjä ja rakenteita, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Hilkka Vihinen toteaa. Hän osallistuu yhteiskuntapäivien perjantain tilaisuuteen Joensuun seurakuntakeskuksella. 

Vihinen on mukana myös Kirkon maaseutulinjausten uudistustyöryhmässä. Kirkon maaseutulinjaukset esittävät ratkaisuja siihen, miten eri puolella Suomea vastataan maaseudun voimakkaaseen muutokseen.

Muun muassa korona-ajan tuoma lisääntynyt hybridi- ja etätyö sekä seurakuntien ja kuntien väliseen vuorovaikutukseen vaikuttavat sote-ratkaisut ovat luoneet painetta ajantasaistaa vuonna 2015 julkaistuja kirkon edellisiä maaseutulinjauksia. 

”Maaseutulinjausta suunniteltaessa olemme ajatelleet seurakunnan roolia nimenomaan maaseudusta käsin. Isoissa seurakunnissa on monissa tapauksissa sekä maaseutu- että kaupunkialueita”, Vihinen huomauttaa. 

Yhteiskuntapäivät kutsuvat rakentamaan yhteistä hyvää 

Kirkon yhteiskuntapäivät on suunnattu päättäjille, kirkon työntekijöille sekä seurakuntalaisille. Hyvinvoivat kaupungit tarvitsevat hyvinvoivaa maaseutua, maaseutu tarvitsee hyvinvoivia kaupunkeja.

Rajoilla-teemalla järjestettävien yhteiskuntapäivien torstain ohjelmassa on muun muassa tutustuminen Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan ja koulutukseen. Torstai-iltana kuullaan yhteiskunnallisia lauluja ja kantaaottavia puheita ravintola Kerubissa. Näkemyksensä esittää muun muassa elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Markku Pölönen. Musiikista vastaa laulaja-lauluntekijä Ilja Teppo, ja juontajana toimii tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Janne ”Rysky” Riiheläinen

Perjantaina kuullaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropposen visiopuheenvuoro ja käydään paneelikeskustelu maaseudun ja kaupungin kohtalonyhteydestä. Mukana keskustelussa ovat muun muassa ekoteologi Pauliina Kainulainen ja valtiopäiväneuvos, Joensuun kaupunginhallituksen jäsen Matti Väistö.

Perjantain tilaisuudet striimataan, ja niitä on mahdollista seurata YouTubessa Joensuun ev.lut. seurakuntien Toivon tähden -kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kirkon viestintä lähettää 22.9. erillisen tiedotteen Kirkon maaseutulinjauksista.

Kirkon yhteiskuntapäivien ohjelmaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätiedot: 
asiantuntija Titi Gävert, Kirkkohallitus, p. 040 688 1547, titi.gavert@evl.fi
diakonian viranhaltija Saila Musikka, Joensuun seurakunnat, p. 050 359 1302, saila.musikka@evl.fi