Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Pekka Särkiö ja Mari Parkkinen etenevät Mikkelin piispanvaalin toiselle kierrokselle

Julkaistu 25.05.2023

Vt. kirkkoherra Pekka Särkiö ja kirkkoherra Mari Parkkinen etenevät toiselle vaalikierrokselle torstaina 25.5. pidetyssä Mikkelin hiippakunnan piispanvaalissa. Alustavan ääntenlaskennan mukaan Särkiö sai 25,9 prosenttia ja Parkkinen 45,2 prosenttia annetuista äänistä ensimmäisellä vaalikierroksella. 

Alustavassa tuloslaskennassa äänimäärät jakautuivat neljän ehdokkaan kesken seuraavasti: vt. kirkkoherra Pekka Särkiö sai yhteensä 256 ääntä (25,9 %), kirkkoherra Sammeli Juntunen 213 ääntä (21,6 %), kirkkoherra Mari Parkkinen 447 ääntä (45,2 %) ja kansliapäällikkö Pekka Huokuna 72 ääntä (7,3 %). Vaalin äänestysprosentti oli 88,6. 

Tulokset vahvistetaan maanantaina 29.5. kello 10 alkavassa tuomiokapitulin istunnossa. Piispanvaalissa on 1115 äänioikeutettua, joista puolet on pappeja ja puolet maallikkovalitsijoita. 

Vuonna 1963 syntynyt Pekka Särkiö on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän toimii Kangasniemen seurakunnan vt. kirkkoherrana ja on toiminut kenttäpiispana vuodesta 2012 vuoden 2023 tammikuun loppuun asti. Särkiö on ollut myös mm. Keski-Lahden seurakunnan kirkkoherra. Pekka Särkiö on vihitty papiksi vuonna 1989. 

Vuonna 1971 syntynyt Mari Parkkinen on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on toiminut vuodesta 2021 Imatran seurakunnan kirkkoherrana. Aikaisemmin Parkkinen on ollut mm. seurakuntapastorina Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa. Mari Parkkinen on vihitty papiksi vuonna 2010. 

Ensimmäisen kierroksen tiedotustilaisuus alkaa 25.5. kello 16. Tilaisuudessa ovat tavattavissa toiselle vaalikierrokselle jatkavat ehdokkaat. Tiedotustilaisuus on avoimesti seurattavissa Mikkelin hiippakunnan YouTube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Median edustajat voivat osallistua tiedotustilaisuuteen paikan päällä (Kirkkokatu 10, Mikkeli) tai Teamsin välityksellä (Median edustajat voivat pyytää linkkiä osoitteesta kalervo.poykko@evl.fi).  

Rovastikunnittain annetut äänet voi katsoa Mikkelin hiippakunnan piispanvaalisivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Toinen vaalikierros on 16.6. 

Mikkelin piispanvaalin toinen kierros Pekka Särkiön ja Mari Parkkisen kesken käydään 16.6.2023. Vaalipäivän aikataulu on samanlainen kuin ensimmäisellä vaalikierroksella. Myös tiedotustilaisuus järjestetään samaan aikaan ja samassa paikassa. 

Toisen kierroksen ehdokkaiden välinen vaalikeskustelu järjestetään Mikkelissä Kauppakeskus Stellassa torstaina 8.6.2023 kello 18. Vaalikeskustelun juontavat Mikkelin hiippakunnan emeritus asiantuntijat Ulla-Maija Harju ja Ari Tähkäpää. Keskustelu striimataan hiippakunnan YouTube-kanavalla. Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Uuden piispan on määrä aloittaa virassaan 1. syyskuuta 2023. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet piispan virkaan Mikkelin tuomiokirkossa sunnuntaina 3. syyskuuta. 

Lisätiedot piispanvaalista
Mikkelin hiippakunnan piispanvaalisivutLinkki avautuu uudessa välilehdessä  
Piispan erityisavustaja Kalervo Pöykkö, Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli, kalervo.poykko@evl.fi, 050 543 0739
Ehdokkaiden kuvia löytyy mediapankistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tiedotteen liitteenä on kuva ehdokkaista ja äänten jakautumisesta ehdokkaiden kesken.    

Toiselle kierrokselle päässeiden ehdokkaiden vaalisivut:  
2. Pekka SärkiöLinkki avautuu uudessa välilehdessä
4. Mari ParkkinenLinkki avautuu uudessa välilehdessä