Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Turun piispa Mari Leppänen: Me voimme yhdessä olla maailmaa muuttava ja uudistava voima

Julkaistu 09.05.2023

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen saarnasi ja toimi liturgina tänään 9.5. Maarian kirkossa pidetyssä kirkolliskokouksen avajaismessussa. Messussa käytettiin luomakunnan sunnuntain tekstejä sekä kirkon selkokielisiä materiaaleja. Messu alkoi suvivirrellä, joka laulettiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Esirukouksena käytettiin kirkolliskokouksen käyttöön laadittua pyhän ja turvallisen tilan rukousta, jota on tarkoitus käyttää kirkolliskokouksissa myös tulevaisuudessa. 

Saarnassaan piispa Mari Leppänen käsitteli elämän ainutkertaisuutta, ihmisen osaa yhtenä lenkkinä sukupolvien ketjussa ja kristityn mahdollisuutta olla ”maailmaa muuttava ja uudistava voima”.  

Piispa viittasi ensimmäisen Mooseksen kirjasta tuttuun myyttiseen paratiisikertomukseen, ja pohti paratiisin merkitystä kristillisessä uskontulkinnassa ja nykyihmiselle. Piispa muistutti, että paratiisista karkotettu ihminen laitettiin viljelemään maata, josta hänet oli itsekin tehty. ”Olemmeko unohtaneet tämän yhteyden?” 

Piispa pohti, että paremman elämän ja hyvinvoinnin tavoittelu on johtanut ylikulutukseen. 

”Paratiisin kaipuu pitää meidät liikkeessä. Kaipaus saa meidät rakentamaan maan päälle paratiisia. Hetkittäin sen koemme, mutta enemmän se pakenee otteestamme.  Suomessa ja suuressa osassa maailmaa elämämme toteutuu monenlaisen hyvän, jopa yltäkylläisyyden keskellä. Jokapäiväinen leipä ja elämän perustarpeet ovat käsissämme. Kulutamme maailmaa ja itseämme loppuun. Onko niin, että tänään kaiken hyvinvoinnin keskellä paratiisi ei ole paikka, jossa elämän perustarpeet on tyydytetty. Vaan paikka, jossa elämälle löytyy merkitys ja tarkoitus?” 

Piispa muistutti kirkolliskokousedustajia, että myös kirkon on kannettava vastuunsa menneistä laiminlyönneistä ja virheistä:  

 ”Myös meiltä vaaditaan nöyrää uudelleenajattelua, mielenmuutosta ja kestävää elämäntapaa.  Tähän tarvitsemme toisiamme, toimia ja rukousta. Silloin me voimme yhdessä olla myös maailmaa muuttava ja uudistava voima. Me emme ole saaneet tätä maailmaa perinnöksi edellisiltä sukupolvilta vaan lainaksi tulevilta.” 

Piispa Mari Leppäsen saarna kokonaisuudessaan on tiedotteen liitteenä.   

Seuraa kirkolliskokousta verkossa:   

Kirkolliskokousviikkoa voi seurata verkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.  
Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) ja muu informaatio löytyvät verkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä  

Voit seurata kirkolliskokousta striimin kautta Kirkon YouTube-kanavalla. 
Kaikki tallenteet kirkolliskokouksen täysistunnoista kootaan Kirkon kanavalle, josta ne ovat katsottavissa tekstitettyinä tallenteina myös kokouksen jälkeen. 

Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous ja #kyrkomötet   .

Kirkolliskokouksen viestintä:    
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, p. 046 922 0232     
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, p. 050 529 8503    
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 1815   

Uutisen liitteet