Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Eurooppalaisten kirkkojen edustajat kokoontuvat kesäkuussa Tallinnaan

Julkaistu 08.05.2023

Euroopan kirkkojen konferenssin/EKK:n (Conference of European Churches CEC)  yleiskokous pidetään Tallinnassa 14.6.–20.6.2023. Yleiskokouksen tehtävänä on muun muassa arvioida järjestön toimintaa ja määritellä tavoitteet seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.

Tapahtuman teemana on ”Under God's blessing — shaping the future”. Kokouksen puhujien joukossa ovat saksalainen sosiologi Hartmut Rosa, entinen Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams ja ekumeeninen patriarkka, hänen pyhyytensä Bartolomeos. Päätilaisuudet lähetetään suorana verkossa. Akkreditoidut mediat voivat pyytää haastatteluja ja esittää kysymyksiä myös verkossa lehdistötilaisuudessa 20.6. klo 14–15.

Ukrainan hätä esillä

Kokouksessa käsitellään myös aiheita, joissa keskitytään kirkkojen tilanteeseen konfliktialueilla, etenkin Ukrainassa, josta myös tulee puhujia näihin tilaisuuksiin. Puhujien nimet ja aikataulu julkaistaan pian.

Venäjän hyökkäyssota ja Ukrainan hätä näkyvät muutenkin Euroopan kirkkojen konferenssin työskentelyssä. Pathways to Peace -hankkeessa on lista projekteista ja tavoitteista, joiden toteuttamiseen se toivoo jäsenkirkkojensa osallistuvan. Ajatuksena on toimia yhdessä oikeudenmukaisen rauhan edistämiseksi. Kirkot pohtivat rooliaan nykyisessä tilanteessa ja varsinkin sen jälkeen, kun sota päättyy.

Suomalaisten ekumeeninen delegaatio

Suomesta yleiskokoukseen osallistuu neljä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaattia, yksi Suomen ortodoksisen kirkon delegaatti, yksi Yhdistyneen metodistikirkon delegaatti sekä edustajia Suomen Ekumeenisesta Neuvostosta (SEN). Lisäksi kokouksessa on mukana Suomesta neuvonantajia sekä stuertteja eli nuoria kokousavustajia. Kaikkiaan Tallinnaan kokoontuu lähes 500 kokousvierasta.

EKK on ekumeeninen protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin. Siihen kuuluu noin 125 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Konferenssi pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa.

 Median ilmoittautuminen Tallinnan kokoukseen on avoinna EKK:n sivustolla

Lisätietoja:  Suomen evankelis-luterilainen kirkko, kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen, kimmo.kaariainen@evl.fi p. 040 5221 464

Suomen ortodoksinen kirkko, Maria Mountraki, maria.mountraki@evl.fi p. 040 481 9240