Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Pohjoismaiset diakoniatyöntekijät: Ihmisarvoa on puolustettava yhteiskunnassa

Julkaistu 23.08.2016

Julkilausuma 19.8.2016

Diakoniatyöntekijät kaikissa Pohjoismaissa ovat huolissaan hyvinvointivaltion purkamisesta. Yleinen suuntaus Pohjoismaissa on, että köyhyys ja tulo- ja terveyserot kasvavat sekä polarisaatio lisääntyy. Hyvinvointivaltio on uhattuna, ja muukalaisviha ja rasismi ovat nousussa.

Diakoniatyöntekijät vetoavat Pohjoismaiden päättäjiin, että kaikissa päätöksissä otettaisiin huomioon heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden tilanne. Köyhyyden vähentäminen edellyttää Pohjoismaiden hallituksilta aktiivisia toimenpiteitä nyt.

Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta perustuu ajatukseen, että kaikki ovat tasavertaisia ja kaikilla on oikeus perusturvaan. Tällaisessa yhteiskunnassa ei tarvitse kerjätä tai olla asunnottomana.

Diakoniatyöntekijät näkevät päivittäin, ettei kaikilla ole mahdollisuutta saada esimerkiksi niitä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tai lääkkeitä, joita he tarvitsevat. Digitalisointi lisää etäisyyttä palveluihin esimerkiksi niiden osalta, joille tietokoneen käyttö ei ole helppoa.

Taloudellinen kasvu on tärkeää, mutta sen tulee palvella ihmisten hyvinvointia. Pohjoismaat ovat sitoutuneet köyhyyden vähentämiseen merkittävästi vuoteen 2020 mennessä Eurooppa 2020 -strategian tavoitteiden mukaisesti. Diakonian näkökulmasta köyhyys on lisääntynyt eikä köyhyyden vähentäminen ole poliittisessa agendassa päällimmäisenä.

Lähes sata diakoniatyöntekijää kaikkialta Pohjoismaista kokoontui Helsingissä 17.-19. elokuuta 2016. Konferenssin teemana oli Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta vaakalaudalla.

Tiedustelut: asiantuntija Tiina Saarela, kirkkohallitus, tiina.saarela@evl.fi, p. 050 344 8573