Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Jerusalemiin ensimmäinen palestiinalaistaustainen pappisnainen – piispa Jari Jolkkonen osallistuu Sally Azarin papiksi vihkimiseen

Julkaistu 10.01.2023

Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilainen kirkko saa pian ensimmäisen paikallisen naispuolisen papin, kun palestiinalaistaustainen Sally Azar vihitään papiksi Jerusalemissa 22.1.2023. Azarin pappisvihkimys on historiallinen tapahtuma koko palestiinalaisten kristittyjen yhteisölle. Kuopion piispa Jari Jolkkonen matkustaa delegaatioineen Jerusalemiin Azarin ordinaatiomessuun. Hän myös avustaa vihkimisessä.

”Mahdollisuus avustaa Lähi-Idän kirkkojen ensimmäisen pappisnaisen vihkimyksessä tuntuu hienolta ja ainutlaatuiselta. Se tullaan hyvällä tavalla huomaamaan myös alueen ortodoksien ja katolisten keskuudessa, ehkä myös juutalaisissa ja islamilaisissa yhteisöissä”, piispa Jolkkonen kertoo.

”Luterilaisten palestiinalaiskristittyjen kannalta on suuri ilo, että he saavat papin, johon paikalliset voivat samaistua, ja joka kykenee puhuttelemaan heitä ymmärrettävällä tavalla. Näin toteutuu niin sanottu kontekstuaalisuus parhaimmillaan”, Jolkkonen sanoo.

Yhteyttä ja kumppanuutta

Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilainen kirkko on pieni, palestiinalaistaustainen ja arabiankielinen kirkko, jolla on kuusi seurakuntaa. Kuopion hiippakunta ja Suomen lähetysseura ovat solmineet sisarkirkon kanssa vuonna 2009 kumppanuussopimuksen.

”Pyhän maan kristityt ovat etnisesti pääosin palestiinalaisia. Myös he ovat kärsineet pitkään konfliktista, ja heidän määränsä on poismuuton takia romahtanut. Jo alkuseurakunnassa oli arabiaa puhuvia kristittyjä, ja olisi suuri vahinko, jos Jeesuksen kotimaa tyhjentyisi kristityistä. Myös siksi tuntuu tärkeältä tukea paikallista luterilaista kirkkoa ja muita palestiinalaiskristittyjä”, Jolkkonen sanoo.

Sally Azar aloitti teologian opintonsa Beirutissa Libanonissa, jossa sijaitsee Lähi-idän ainoa protestanttinen teologinen oppilaitos. Hän jatkoi opintojaan Saksassa ja valmistui teologian maisteriksi Göttingenin ja Hermannsburgin yliopistoista. Azar on vahvasti mukana kansainvälisessä järjestötyössä. Hän toimii Luterilaisen Maailmanliiton (LML) neuvoston jäsenenä sekä kirkkotaustaisten avustusjärjestöjen katto-organisaatio ACT-allianssin hallituksen jäsenenä. 

Lisätietoja:
Laura Huovinen, piispan erityisavustaja, Kuopion hiippakunta, p. +358 44 7050 603, laura.huovinen@evl.fi
Anna Väätäinen, Kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri, Kuopion hiippakunta, p. +358 44 7050 612, anna.vaatainen@evl.fi

Valokuva Sally Azarista uutisen liitteenä: Kuvaaja Sami Mannerheimo

Aiheesta lisää: Sally Azar vihitään kirkkonsa papiksi ensimmäisenä naisena: ”Äiti hangoitteli ensin vastaan…” - Suomen Lähetysseura (suomenlahetysseura.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä