Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Uusi saamenkielinen lauluvihko julkaistaan Kauneimpien joululaulujen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi

Julkaistu 17.11.2022

Suomen Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut -musiikkitapahtuma täyttää 50 vuotta tänä vuonna. Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan uusi saamenkielinen Kauneimmat joululaulut -vihko, jossa lauluja on kolmella eri saamen kielellä: koltansaamen, inarinsaamen ja pohjoissaamen kielillä.  

Saamenkielisessä Kauneimmat joululaulut -vihkossa on mukana saamelaisin voimin sanoitettu ja sävelletty joululaulu, johon sävelen on tehnyt Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja sanat Inger-Mari Aikio

”Tein uuden pohjoissaamenkielisen joululaulun yhteistyössä runoilija Inger-Mari Aikion kanssa. Inger-Marin kirjoittama teksti kertoo valon voimasta. Laulussa valo pääsee vapauteen ja antaa joulumielen. Teksti on täynnä toivoa ja iloa. Oli todella mahtavaa saada säveltää tekstiin melodia. Tuntui tärkeältä tehdä uutta pohjoissaamenkielistä laulettavaa materiaalia. On jännittävää nähdä, miten saamenkieliset laulajat ottavat laulun vastaan,” Näkkäläjärvi-Länsman kertoo. 

Toivoa pimeimpään aikaan  

Joululaulun sanoittaneelle Inger-Mari Aikiolle kyseessä on ensimmäinen joululaulun sanoitus. Hän kertoo tehneensä sen viime talvena Teneriffalla, aurinkoisessa ja lämpimässä säässä.  

“Tuntui suorastaan hauskalta kirjoittaa sitä siellä. Ja on myös ihme, että juuri minä olen sitä kirjoittamassa. Tiedän, miten tärkeitä joululaulut voivat olla ihmisille. Olen erittäin ylpeä ja iloinen siitä, että minun ja Annan laulu on nyt mukana joululauluvihkossa. Toivon, että laulu tulee tutuksi ja rakkaaksi meille saamelaisille. Mielestäni laulussa on paljoa toivoa, jota me kaikki tarvitsemme pimeimpänä aikana.”  

Inarin Partakossa kasvaneen ja nykyään Helsingissä asuvan Aimo Aikion mielestä on hienoa, että kauneimpia joululauluja lauletaan nykyään kaikilla saamenkielillä, myös koltansaameksi.  

“On suuri kunnia saada olla mukana tekemässä tätä historiaa,” Aikio sanoo. 

 Saamenkieliset kauneimmat joululaulut: 

  • Helsingin tuomiokirkossa 4.12. klo 19 
  • Turun tuomiokirkossa 1.12.2022 klo 19 
  • Oulun tuomiokirkossa 15.12.2022 klo 18 
  • Tampereella Pyynikin pappilassa 20.12.2022 klo 18  

Lisätietoja:  Saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio, Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 040 7690 044, erva.niittyvuopio@evl.fi 
Liitteenä saamenkieliset tiedotteet. 

 

Uutisen liitteet