Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Ylijohtaja Kaivosoja kiitti kirkkoa kriisinkestävyyden nostamisesta hallitusohjelmatavoitteisiin

Julkaistu 08.11.2022

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja toi valtioneuvoston ja ministeriön tervehdyksen Turussa 7. - 11. marraskuuta kokoontuvalle Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokoukselle. Kahvitilaisuudessa tänään 8.11. puhunut Kaivosoja kohdisti katseen vuoden 2023 eduskuntavaaleihin ja hallituksen linjauksiin lähivuosien politiikasta. 

Kaivosoja kertoi, että opetus- ja kulttuuriministeriö on omassa tulevaisuuskatsauksessaan nostanut esiin sivistyksen merkityksen henkisen kriisinkestävyyden ylläpitämisessä.  

“Sivistys on sekä päämäärä itsessään että myös väline saavuttaa muita tärkeitä asioita, kuten vapautta, turvallisuutta, hyvinvointia, talouskasvua, demokratiaa ja kestävää kehitystä.”  

Ministeriössä on Kaivosojan mukaan pohdittu tarvetta selvittää kokonaisvaltaisesti hallinnonalan eri toimijoiden mahdollisuuksia edistää väestön henkistä kriisinkestävyyttä.  

”Tiedämme, että taide ja kulttuuri opettavat luontaisesti kohtaamisen taitoa, positiivista uteliaisuutta, empatiaa, luottamusta ja rohkeutta mennä kohti uutta epäselvyyden ja epävarmuuden olosuhteissa, jossa kaikkia polkuja ei ole vielä tiedossa.”  

Kaivosojan mukaan opetusministeriön havainnot yhteiskunnan tilasta ja sen tarpeista henkisen kriisinkestävyyden suhteen ovat yhteneväiset kirkon hallitusohjelmatavoitteiden linjausten kanssa. ”Tämä ei yllätä, sillä kirkko on aina pyrkinyt olemaan siellä, missä avun tarve on suurin, ja tarjoamaan apuaan niille, jotka sitä eivät jaksa itse edes pyytää”, Kaivosoja totesi. 

Kaivosoja kiitti kirkkoa valtioneuvoston puolesta pitkäaikaisesta, monimuotoisesta ja asiantuntevasta työstä kaikkien suomalaisten ja Suomessa asuvien henkisen kriisinkestävyyden edistämiseksi. 

Ministerin koko puhe on luettavissa opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.   

Kuvia tilaisuudesta löytyy Kirkon mediapankistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tutustu kirkon hallitusohjelmatavoitteisiin Kirkon hallitusohjelmatavoitteet 2023 - evl.fi 

Seuraa kirkolliskokousta verkossa 

Kirkolliskokousviikkoa voi seurata verkossa 
Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) ja muu informaatio löytyvät verkossa 
Kirkolliskokousedustajat 
Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous ja #kyrkomötet  

Seuraatko kirkolliskokousta? Katsotko striimitallenteita? Auta meitä vastaamalla kolmeen kysymykseen! Selvitämme kirkolliskokouksen striimitallenteiden tarpeellisuutta tähän kyselyyn saatujen vastausten sekä marraskuun täysistuntotallenteiden seuraajatilastojen perusteella. Kysely on auki 8.─18.11.2022. 

Kirkolliskokouksen viestintä:   
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, p. 046 922 0232, tuula.putkinen@evl.fi   
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, p. 050 529 8503, tuija.helenelund@evl.fi
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 181, asa.holmvik@evl.fi