Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkko vahvistaa puuttumista seksuaaliseen häirintään

Julkaistu 08.11.2022

Kirkolliskokous päätti pyytää kirkkohallitusta vahvistamaan puuttumista seksuaaliseen häirintään kirkon työyhteisöissä ja toiminnassa. Lisäksi Kirkkohallituksen tulee syventää kirkon työntekijöiden osaamista seksuaalisen häirinnän tunnistamisessa, ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa. Kirkkohallituksen tulee myös kehittää seurannan välineitä ja raportointimalleja seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi.

Kirkolliskokous pitää yleisvaliokunnan mietinnön mukaisesti tärkeänä, että kirkossa on nollatoleranssi kaikelle seksuaaliselle häirinnälle eli kirkossa ei hyväksytä minkäänlaista seksuaalista tai sukupuolista häirintää. Kirkon toiminnan tulee olla turvallista kaikilla tasoilla työntekijöille, luottamushenkilöille, vapaaehtoisille ja seurakuntalaisille. Sosiaalisen median merkitys häirinnässä tulee ottaa huomioon nykyistä paremmin.

Kirkolliskokouksen mukaan seksuaalista häirintää koskeva ohjeistus tulee ajantasaistaa ja huolehtia siitä, että se otetaan käyttöön kirkon jokaisella tasolla. Koulutusta tulee lisätä ja laajentaa koskemaan jokaista työntekijää ja seurakunnan vapaaehtoista toimijaa.

Asiaa koskevan edustaja-aloitteen oli allekirjoittanut 24 edustajaa.

Yleisvaliokunnan mietintö 2/2022 edustaja-aloitteesta 2/2022 kirkolliskokoukselleLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Edustaja-aloite 2/2022 kirkolliskokoukselle 

Seuraa kirkolliskokousta verkossa
Kirkolliskokousviikkoa voi seurata verkossa
Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) ja muu informaatio löytyvät verkossa
Kirkolliskokousedustajat
Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous ja #kyrkomötet 

Seuraatko kirkolliskokousta? Katsotko striimitallenteita? Auta meitä vastaamalla kolmeen kysymykseen! Selvitämme kirkolliskokouksen striimitallenteiden tarpeellisuutta tähän kyselyyn saatujen vastausten sekä marraskuun täysistuntotallenteiden seuraajatilastojen perusteella. Kysely on auki 8.─18.11.2022.

Kirkolliskokouksen viestintä:  
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, p. 046 922 0232   
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, p. 050 529 8503  
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 181