Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Arkkipiispa Tapio Luoma: Ääni rakkaudelle

Julkaistu 07.11.2022

Arkkipiispa Tapio Luoma käsitteli kirkolliskokouksen avauspuheessaan 7.11.2022 demokratiaa, seurakuntavaaleja sekä kirkon tehtävää ja vetovoimaa. Hänen mielestään kunnioittava rakkaus on välttämätön edellytys sille, että kirkko onnistuu tehtävässään. Ilman kunnioittavaa rakkautta kirkko ei voi säilyä valovoimaisena toivon tuojana maailmassa.

Arkkipiispan mukaan seurakuntavaaleissa on kysymys enemmästä kuin vain kirkon hallinnosta. Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, miten omasta mielestä tärkeitä asioita kirkossa hoidetaan. Tärkeämpää kuin vaalit sinänsä on kaikki se, mistä vaaleissa valitut edustajat tulevat linjaamaan.

”Viime kädessä ei ole kyse vaalien kiinnostavuudesta vaan kirkon vetovoimasta”, arkkipiispa sanoo. “Hallinnollinen toimenpide ei kiehdo, jos asia, jota sen avulla halutaan hoitaa, ei viehätä.”

Kirkon tavoiteltavimmaksi vetovoimatekijäksi arkkipiispa nostaa kunnioittavan rakkauden. ”Kristillisessä uskossa rakkaudella on keskeinen sija, ja siitä epäilemättä puhutaan kirkoissa paljon enemmän kuin monissa muissa yhteisöissä. Mutta miten rakkaus niissä näkyy? Missä määrin rakkaus värittää ihmisten mielikuvia omasta kirkostamme? Lienee selvää, että rakkaudella ei tässä yhteydessä tarkoiteta pelkästään tunnetilaa vaan hyvin perustavaa tapaa asennoitua toisiin ihmisiin, luomakuntaan ja Jumalaan. Rakkaudessa on kyse syvästä kunnioituksesta ja sen mukaisesta toiminnasta, joka ei ensisijaisesti vaadi itselleen vaan on ennen kaikkea valmis antamaan toisille.”

Arkkipiispan mielestä kirkon sanomalle on nykyhetken maailmassa suuri tarve.  ”Syksyn istuntoviikon aikana vähintäänkin taustalla ajatuksissa ovat sodan kauheudet. Oman lisänsä tunnelmiin tuovat puheet, joissa viitataan ydinaseiden mahdolliseen käyttöön. Tällaiset näkymät herättävät ymmärrettävästi ahdistusta ja pelkoa. Nyt tarvitaan sitä näkökulmaa, jonka ilmaisee seurakuntavaalien tunnus Uskottu, toivottu, rakastettu. Jos kirkko haluaa täyttää tehtävänsä toivon ja valon tuojana tälle maailmalle, se ei voi onnistua tehtävässään eikä pysyä vetovoimaisena ilman kunnioittavaa rakkautta. Tässä hengessä on hyvä toivottaa seurakuntalaiset vaaliuurnille vahvistamaan demokratiaa.”

Arkkipiispan puhe on tiedotteen liitteenä. 

**

Kirkolliskokous käynnistyy Turun kristillisellä opistolla maanantaina 7.11. ja päättyy perjantaina 11.11. Viikon aikana kirkolliskokous käsittelee muun muassa kirkon keskusrahaston ja kirkon eläkerahaston talousarvioita vuodelle 2023, Siunauksen signaalit -tulevaisuusselontekoa sekä piispainkokouksen esitystä hyväksyä Evankelinen lähetysyhdistys – ELY ry kirkon lähetysjärjestöksi. 

Seuraa kirkolliskokousta verkossa
Kirkolliskokousviikkoa voi seurata verkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) ja muu informaatio löytyvät verkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Kirkolliskokousedustajat Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous ja #kyrkomötet 
Kirkolliskokouksen viestintä:  
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, p. 046 922 0232   
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, p. 050 529 8503  
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 181

Uutisen liitteet