Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Keskitalo kirkolliskokouksen avaussaarnassa: Usko tarttuu Jumalan lupauksiin

Julkaistu 07.11.2022

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous käynnistyy Turussa 7.11.2022. Iltapäivän avausmessussa Turun Maarian kirkossa saarnannut Oulun piispa Jukka Keskitalo käsitteli saarnassaan reformaatiota, uskoa ja pelastusta sekä ihmisenä olemisen peruskysymystä.  

Piispa Keskitalon saarna pohjautui reformaation päivän Johanneksen evankeliumin (Joh. 4: 46–53) kohtaan, jossa Jeesus parantaa varakkaan virkamiehen pojan. 

”Reformaattori Martti Luther korosti Jumalan toimintaa ja yksinvaikuttavutta ihmisen pelastumisessa. Ihminen ei voi pelastua vaikuttamalla Jumalaan omilla teoillaan, vaan turvautumalla uskossa Kristukseen ja tämän sovitustekoon. Ihminen ei voi siis manipuloida Jumalaa tai mielistelemällä pyrkiä vaikuttamaan siihen mitä Jumala on. Jumalan armo tulee osaksemme yllättäen ja Jumalan armahtavan rakkauden lahjoittamana.”

Hän sanoi, että pelastukseen liittyen Lutherin ydinkysymys oli, miten hän löytää armollisen Jumalan synnin ja syyllisyyden puristuksessa. 

”Lutherin ´miten löydän armollisen Jumalan´ ja nykyajan ihmisen ’kelpaanko’-kysymysten ero saattaa houkutella ajattelemaan, että niissä on kysymys kahdesta aivan eri asiasta. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.”

”Ihmisenä olemisen iso kysymys on sittenkin suurempi: Riitänkö elämän antajalle? Kelpaanko Jumalalle? Mikä riittää silloin, kun hätä on suurin? Kenen puoleen huudan silloin kun mikään ei tunnu auttavan. Kantaako elämä? Voinko hyväksyä sen, että minuakin kannetaan?”

”Tänäänkin, ollessamme aloittamassa kirkolliskokousta, usko tarttuu Jumalan lupauksiin. Tänään tässä messussa ehtoollispöytään käydessämme Jeesus sanoo meille jokaiselle suuren lupauksen: ”Tulkaa minun luokseni kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.”

Koko saarna on tiedotteen liitteenä. 

Seuraa kirkolliskokousta verkossa
Kirkolliskokousviikkoa voi seurata verkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) ja muu informaatio löytyvät verkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
KirkolliskokousedustajatLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous ja #kyrkomötet

Kirkolliskokouksen viestintä:
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, p. 046 922 0232  
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, p. 050 529 8503 
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 181

Uutisen liitteet