Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Pyhäinpäivä: Hautajaissuunnitelma ja kirjoitukset läheisensä menettäneelle auttavat käsittelemään kuolemaa

Julkaistu 02.11.2022

Pyhäinpäivää vietetään lauantaina 5.11.2022. Hautausmaille syttyy kynttilöiden valomeri ja kirkoissa muistellaan kuluneen vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa hautausmailla voi myös kohdata seurakuntien työntekijöitä ja keskustella heidän kanssaan.

Kuoleman koskettaessa seurakunnasta saa tukea. Surun keskellä seurakunnan työntekijät auttavat muussakin kuin hautajaisten järjestämisessä. Kuolemaan liittyvistä ajatuksista ja tunteista voi puhua papin tai diakoniatyöntekijän kanssa. He tukevat sairastavaa ja omaisia kuoleman lähestyessä sekä omaisia kuoleman jälkeen. Kuolema tapahtuu usein hoivalaitoksessa tai sairaalassa. Siellä keskustelukumppanina ja tukena ovat sairaalapapit.

Hautajaissuunnitelma auttaa varautumaan kuolemaan

Kun vainajan tahto ja toiveet ovat tiedossa, omaisten on helpompaa tehdä hautajaisia koskevia päätöksiä. Läheiset saavat mielenrauhan järjestäessään vainajan asiat tämän toivomalla tavalla.

Paras tapa varautua tulevaan on kirjata ylös toiveet esimerkiksi hautauksen sekä siunaustilaisuuden osalta. Kirkko tarjoaa uutena palveluna valmiiksi suunnitellun lomakkeen, johon toiveet voi kirjata. Täytetystä lomakkeesta ja sen säilytyspaikasta kannattaa kertoa omaiselle tai ystävälle.

”Kuolema koskettaa meitä kaikkia. Kuolemasta puhuminen voi auttaa meitä hälventämään siihen liittyviä pelkoja. Kuoleman läheisyydessä puhutaan usein elämästä. Siitä mikä on tärkeää tai mitä toivoo läheisilleen kuoleman jälkeen”, sielunhoidon johtava asiantuntija Virpi Sipola sanoo. 

Sipolan mukaan kuoleman läheisyydessäkin on toivoa. ”Toivo voi olla pienissä, arkisissa asioissa. Siinä, että voi vielä kuunnella lempimusiikkia, viettää aikaa itselle tärkeän ihmisen kanssa. Myös vakaumus antaa toivoa. Toivo voi olla iankaikkisen elämän toivo tai toivoa siitä, että kuoleman jälkeen voi nähdä edesmenneet rakkaat ihmiset. “ 

Kuolemaan liittyviä ajatuksia voi käydä läpi kirjoittamalla, lukemalla ja puhumalla 
Läheisen kuolemasta ja surusta ei voi eikä tarvitse päästä yli hetkessä. Suru voi olla elinikäinen kumppani, joka on osa elämää. Kuolemaa ja siihen liittyviä tunteita voi käydä läpi esimerkiksi kirjoittamalla ja puhumalla läheisten tai seurakunnan työntekijä kanssa. 

Pyhäinpäivän lähestyessä kuolemaa ja surevia läheisiä kohtaavat papit ovat kirjoittaneet aiheesta. Kirjoituksissa he pohtivat, mitä sanoa läheisensä menettäneelle, mitä ihmiset käyvät yleisesti läpi kuoleman tullessa lähelle sekä mikä tuo lohtua ja rauhoittaa, antaa voimaa. Kirjoittajien joukossa on arkkipiispa emeritus John Vikström.  

Lisätiedot:
Virpi Sipola, johtava asiantuntija, sielunhoito, sairaalasielunhoito p. 050 514 2125, virpi.sipola@evl.fi
HautajaisuunnitelmaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Kirjoituksia läheisenä menettäneelle
PyhäinpäiväLinkki avautuu uudessa välilehdessä