Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispojen viesti huolten keskelle: Jumalassa on toivo

Julkaistu 12.10.2022

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat muistuttavat toivosta edelleen jatkuvien poikkeuksellisten aikojen keskellä.  

”Jumala on kanssamme aivan erityisesti pimeyden ja vaikeiden aikojen keskellä”, piispat toteavat yhteisessä viestissään. 

Piispojen viesti kokonaisuudessaan:

Jumalassa on toivo 

Ihmisten huoli ja hätä jatkuvat talven lähestyessä. Poikkeukselliset ajat eivät päättyneet pandemiaan vaan haastavat edelleen. 

Emme hyväksy, mitä tapahtuu Ukrainassa. Venäjän hyökkäyssota on saatava loppumaan. Sodan vaikutukset näkyvät myös Suomessa asuvien arjessa energian kallistumisena ja taloudellisen epävarmuuden lisääntymisenä. 

Lapset ja nuoret kokevat nämä kriisit ensimmäisen kerran elämässään. Heitä ei pidä jättää yksin. Osalle taas kriisit tuovat kolkkoja kaikuja ja tunnemuistoja vuosikymmenien takaa. Sodan pelko on monella todellinen. 

Tänä aikana myös Suomessa ollaan vaikeiden valintojen edessä. Joudumme varautumaan yllätyksellisiin tilanteisiin ja tinkimään jostakin sellaisesta, mihin olemme tottuneet. Meitä jokaista tarvitaan tekemään hyviä valintoja ja tukemaan toinen toistamme Jeesuksen esimerkin osoittamalla tavalla. 

Tilanteesta riippumatta meillä on toivo. Jumala on meidän kanssamme aivan erityisesti pimeyden ja vaikeiden aikojen keskellä. 

Kirkko kutsuu ihmisiä Jumalan yhteyteen ja toimii lähimmäisten puolesta. Normaalioloissakin kirkko on valmiina auttamaan kriisiin joutuneita ihmisiä. Seurakunnat tekevät työtään kaikissa olosuhteissa: tukevat ihmisiä paikallisesti, ovat valveilla ja avaavat kirkkojen ovet. Kirkko tarjoaa turvaa ja lohtua sitä tarvitseville. 

”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jeremian kirja 29:11) 

Seurakunnissa rukoillaan päivittäin hartauksissa ja jumalanpalveluksissa. Voit liittyä yhteiseen joukkoon tai suunnata rukouksen Jumalalle keskellä arkea missä oletkin: 

Pyhä Jumala, elämämme on sinun käsissäsi. 

Emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo eteemme. 

Sinun puoleesi me käännymme ja huokaamme: 

Ole lähellä meitä, ole turvamme. 

Anna meidän tuntea, että sinä johdat ja vahvistat meitä. 

Auta meitä edistämään oikeudenmukaisuutta ja työtä, 

joka voi tuoda pysyvän ja todellisen rauhan. 

Sinun on valtakunta, voima ja kunnia. 

Aamen. 

Lokakuussa 2022 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat  

Tapio Luoma, Turun ja Suomen arkkipiispa  
Matti Repo, Tampereen hiippakunnan piispa  
Seppo Häkkinen, Mikkelin hiippakunnan piispa  
Jari Jolkkonen, Kuopion hiippakunnan piispa  
Teemu Laajasalo, Helsingin hiippakunnan piispa  
Jukka Keskitalo, Oulun hiippakunnan piispa  
Kaisamari Hintikka, Espoon hiippakunnan piispa  
Bo-Göran Åstrand, Porvoon hiippakunnan piispa  
Mari Leppänen, Turun arkkihiippakunnan piispa  
Matti Salomäki, Lapuan hiippakunnan piispa 

 

Lisätietoja: piispainkokouksen pääsihteeri Kari Kopperi, kari.kopperi@evl.fi, p. 050 594 1317 

Kuva: Aarne Ormio. 

Kuvateksti: "Tilanteesta riippumatta meillä on toivo. Jumala on meidän kanssamme aivan erityisesti pimeyden ja vaikeiden aikojen keskellä", muistuttavat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat viestissään. 

Uutisen liitteet