Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Suomalais-ugrilaisessa pappeinkokouksessa esillä lasten ja nuorten kasvun tukeminen sekä Ukrainan sodan seuraukset

Julkaistu 03.08.2022

Turun kristillisellä opistolla järjestetään 10.-13.8.2022 neljästoista suomalais-ugrilainen pappeinkokous, jossa käsitellään kristillisen kasvatuksen kysymyksiä otsikolla Sallikaa lasten tulla.  

Osallistujat koostuvat pääosin pappisvirkaan vihityistä teologeista, mutta mukana on myös muita kasvatuksen asiantuntijoita sekä lasten, nuorten ja perheiden kanssa käytännön työtä tekeviä henkilöitä seurakunnista. 

Venäjän armeijan 24.2.2022 aloittama hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut koko Euroopan elämäntodellisuuteen ja turvallisuustilanteeseen. ”Kun kirkot kokoontuvat yhteen, myös sodan seurauksista on tärkeää jakaa tietoa ja kokemuksia samassa yhteydessä. Lasten ja nuorten kasvun tukeminen ja pakolaisten auttaminen ovat kirkkojen toiminnan ydinaluetta rauhattomassa ajassa”, asiantuntija Ari Ojell Kirkkohallituksesta sanoo.  

”Suomessa järjestettävässä kokouksessa on luontevaa huomioida suomalais-ugrilaisuuteen kuuluva saamelaisuus sekä toisen kansankirkon asemassa Suomessa oleva ortodoksisuus. Suomen ev.-lut. kirkon delegaatiossa on saamelaisedustus ja kokoukseen kutsutaan edustus myös Suomen ortodoksisesta kirkosta. Kokous säilyttää luterilaisen identiteettinsä, jossa 'olla luterilainen' merkitsee 'olla ekumeeninen', Ojell jatkaa.  

Kokoontumisella pitkät perinteet  

Turun kokoukseen osallistuu edustajia viidestä luterilaisesta kirkosta: Suomen ev.-lut. kirkko (delegaation johtaja piispa Seppo Häkkinen), Unkarin ev.-lut. kirkko (piispat Péter Kondor ja János Szemerei), Viron ev.-lut. kirkko (piispa Tiit Salumäe), Inkerin ev.-lut. kirkko (piispa em. Aarre Kuukauppi) ja Romanian unkarinkielinen ev.-lut. kirkko (pastori Zsolt Erzse). Lisäksi kokoukseen osallistuu edustajia Suomen ortodoksisesta kirkosta sekä Pappisliiton opintomatkaryhmä. Kaikkiaan kokoukseen osallistuu 60 henkeä.  

 Kokous alkaa 10.8. klo 15 avajaismessulla Turun Maarian kirkossa. Messun johtaa arkkipiispa Tapio Luoma ja saarnan pitää saamelaispappi Mari Valjakka. Messu on kaikille avoin.  

Ensimmäinen suomalais-ugrilainen pappeinkokous järjestettiin Budapestissa jo vuonna 1937. Kyseessä on historiallisesti merkittävä luterilainen kokousperinne, joka on vuonna 1947 perustettua Luterilaista maailmanliittoakin vanhempi.

  

Lisätietoja: Ari Ojell, asiantuntija, Kirkkohallituksen ulkoasiain osasto, p. 050 350 9039, ari.ojell@evl.fi