Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Pyhä tuli teemana Saamelaisilla kirkkopäivillä Inarissa 5.-7.8.2022

Julkaistu 01.08.2022

Tällä viikolla sadat saamelaiset kokoontuvat Saamelaisille kirkkopäiville Inariin. Kirkkopäivien teemana on Pyhä tuli - Pyhä kansa. Saamelaisen jumalanpalveluselämän, virrenveisuun ja musiikin lisäksi kuullaan muun muassa puheenvuoroja saamelaisesta arjen kristillisyydestä sekä saamelaisten itsemurhien ehkäisystä.  

Saamelaisille kirkkopäiville odotetaan osallistujia myös Norjasta ja Ruotsista. Tapahtuman tavoitteena on vahvistaa saamelaista kirkollista ja hengellistä elämää sekä tukea saamen kielten asemaa kirkossa. Tapahtuman käyttökielinä ovatinarinsaame, koltansaame, pohjoissaame, julevinsaame, eteläsaame ja rukouksissa myös piitimensaame ja uumajansaame sekä suomi, ruotsi ja englanti. Kirkkopäivillä käsitellään kysymyksiä, jotka liittyvät muun muassa pohjoisen alueen kestävään kehitykseen ja saamelaisten kirkollisen toiminnan tukemiseen. 

Perjantaina pohjoissaamelainen teologi ja pappi Tore Johnsen luennoi saamelaisen luonnonkristinuskon teologisesta merkityksestä.  Lauantaina opettaja ja tutkija Lovisa Mienna Sjöberg puhuu siitä, miten ihmisen osa siunaamisessa ymmärretään. Iltapäivällä Jon Petter Stoor ja Heidi Eriksen luennoivat puolestaan saamelaisten itsemurhien ehkäisystä. Stoor ja Eriksen ovat työskennelleet projektissa, joka laati Pohjoismaisen saamelaisten itsemurhien ehkäisysuunnitelman. Lauantaina on mahdollisuus osallistua työpajoihin, joissa paneudutaan muun muassa käsitöihin, virsiperinteeseen ja saamenkielisiin raamatunkäännösprojekteihin. 

Sovitusta menneisyyden kanssa – saamelaisten jäänteet kätketään maahan 

Saamelaisten kirkkopäivien jälkeen toimitetaan saamelaisten jäänteiden maahan kätkeminen. 1930-luvulla Inarinjärven Hautuumaasaaresta nostettiin rotututkimuksen nimissä saamelaisten vainajien luita ylös. Osa luuaineistosta on jo palautettu arvokkaasti vuonna 1995 takaisin Hautuumaasaareen, mutta osa aineistoista palautuu vasta nyt. Inarissa tapahtuma alkaa 7.8. klo 18 Kirkkopäivien laavussa. Utsjoella maahan kätkeminen alkaa 8.8. klo 10 Utsjoen vanhalla hautausmaalla.  Maahan kätkemisen Inarissa toimittavat saamelaisten pappi Mari Valjakka, kirkkoherra Tuomo Huusko, arkkipiispa Tapio Luoma ja Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo. Maahan kätkemisen Utsjoella toimittavat saamelaisten pappi Mari Valjakka, saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio, arkkipiispa Tapio Luoma ja Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo. Tilaisuutta voi seurata Yle Sapmin kautta. 

Katso suora lähetys 7.8. klo 18 Yle Sapmi

Utsjoen vanhan hautausmaan tilaisuus 8.8. klo 10

Nellimin tilaisuus 8.8. klo 14.50

Saamelaiset kirkkopäivät järjestetään nyt viidettä kertaa. Tapahtuman järjestämisestä vastaavat Suomen saamelaistyön neuvottelukunta, Norjan ja Ruotsin saamelaiset kirkkoneuvostot, Oulun hiippakunta, Inarin seurakunta, Oulun ortodoksinen hiippakunta ja Pohjois-Suomen ortodoksinen seurakunta.  

 

Lisätietoja: Erva Niittyvuopio, saamelaistyön sihteeri,  erva.niittyvuopio@evl.fi 040 769 0044 

Saamelaiset kirkkopäivät

Lue myös: Saamelaisten jäänteet ja kirkon rooli – KaltioLinkki avautuu uudessa välilehdessä