Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon SuomiAreena-paneeli: Walk in -terapia ja UPEE-työkalu avuksi ulkopuolisuuden ehkäisyyn

Julkaistu 13.07.2022

Porin seurakuntayhtymän kaikissa seurakunnissa käynnistetään syksyllä 2022 Walk in talk -toiminta, kerrottiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestämässä paneelissa SuomiAreenalla. ”Anna aikaa, että kukaan ei jää yksin” -otsikon alla paneelissa pohdittiin konkreettisia keinoja nuorten tukemiseksi.

Walk in talk -toiminta tarjoaa yli 13-vuotiaille mahdollisuuden keskustella turvallisen aikuisen kanssa. Porissa käynnistyvä Walk in talk on jo monissa seurakunnissa käynnistetyn Walk in -terapian ratkaisukeskeinen ”pikkuversio”. Walk in -terapia on koulutetun terapeutin 16–29-vuotiaille tarjoamaa keskusteluapua, johon voi mennä anonyymina, ilman ajanvarausta ja maksuttomasti.

Opetusministeri Andersson: Nuorten hyvinvointi priorisoitava

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Lukas Virtala totesi paneelissa, että nuoret tarvitsevat enemmän juuri helposti saavutettavia mielenterveyspalveluita. Ajan suorituskeskeisyys ja pystymisen tarve haastavat nuoria, eikä maailman tilanne ilmastokriisin ja Venäjän hyökkäyssodan keskellä ole helppo. Virtalan mukaan monille nuorille riittää se, että saa puhua luotettavalle aikuiselle ja tulla kuulluksi. Joskus koulun ammattilaiset tai oma perhe eivät riitä, jolloin tarve on nimenomaan puolueettomalle turvalliselle aikuiselle.

Lukas Virtala toivoo, että nuorten pahoinvoinnista puhumista ei lopeteta, vaan selvitetään perinpohjin, mistä se johtuu. Virtala muistutti myös, että korona ei ole syy nuorten pahoinvointiin, vaan se nosti aiheen esille.

Myös opetusministeri Li Andersson kaipasi asennetta, että nyt pitää tehdä kaikki voitava pandemian kielteisten vaikutusten torjumiseksi. Nuorten hyvinvointi on priorisoitava. Kun pandemia on ohi, nuorten haastava tilanne ei ole ohi.  Siksi on Anderssonin mukaan turvattava, että nuorilla on riittävästi turvallisia aikuisia.

”Meidän pitää huolehtia siitä, että päiväkotien ja koulujen ammattilaisilla on aikaa tehdä yhteisöllisyyden eteen työtä, että jokainen lapsi ja nuori saa kokea itsensä merkitykselliseksi”, Andersson totesi.

Syksyn seurakuntavaaleissa mahdollisuus vaikuttaa

Paneelin juontaja Kari Kanala esitteli Lasten ja nuorten keskuksen työstämän ulkopuolisuuden ehkäisyn Upee-työkalun. Se on konkreettinen muistilista, jolla jokainen voi kysyä itseltään, kuka jää ulkopuolelle ja kuinka sen voisi estää.

Arkkipiispa Tapio Luoma korosti tsekkauslistan hyödyllisyyttä ja nuorten kuulemisen tärkeyttä. Hän toivoi lisää tilaa nuorten ajatuksille myös seurakunnissa. Erityisesti hän lähetti viestin nykyisille luottamushenkilöille marraskuussa 2022 käytäviin seurakuntavaaleihin liittyen:

”Nyt on mietittävä, mitä voisimme tehdä, että nuoret asettuvat ehdolle ja äänestävät seurakuntavaaleissa. Luottakaa nuoriin, että he voivat näyttää kyntensä ja saada mahdollisuuden vaikuttaa”, arkkipiispa kehotti. Seurakuntavaaleissa saavat äänestää 16 vuotta täyttäneet ja ehdolle voivat asettua 18 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet.

Rehtori Johanna Siitari kertoi, että koulumaailmassa yksinäisyys ja sen invalidisoiva vaikutus on tiedostettu. Kouluissa on näkyvissä myös monien järjestöjen ja yksittäistenkin toimijoiden halu olla mukana poistamassa yksinäisyyttä. Siitari kehui myös suomalaista harrastamisen mallia, joka tuo harrastusten pariin lapsia, joilla ei perheessä muutoin ole harrastamisen kulttuuria.

”Nuoret tarvitsevat aikaa, aikuisia, aitoa läsnäoloa ja kunnioitusta”, Siitari sanoi.

Anna aikaa, ettei kukaan jäisi yksin - paneeli on katsottavissa verkossa MTV Katsomossa

Suomen suurin keskustelutapahtuma SuomiAreena jatkuu Porissa perjantaihin 15.7. saakka. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kojulla Kansalaistorilla ovat mukana Kirkko Porissa (Porin seurakuntayhtymä), Yhteisvastuu-keräys sekä seurakuntavaalikampanja.

Kuva: Petri Merenlahti

Kuvateksti: Anna aikaa, ettei kukaan jäisi yksin -paneelin juonsi kirkkoherra Kari Kanala (vas.). Panelisteina olivat rehtori Johanna Siitari, Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Lukas Virtala,  opetusministeri Li Andersson sekä arkkipiispa Tapio Luoma. Mikko Mäkelä (oik. ), tuleva Lasten ja nuorten keskuksen toiminnanjohtaja, esitteli seurakuntiin lanseeraamansa Walk in -terapian.