Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Arkkipiispa Luoma: Sodan vaivaamassa maailmassa tarvitaan ihmisarvoa korostavaa kirkkoa

Julkaistu 03.05.2022

Arkkipiispa Tapio Luoma käsitteli kirkolliskokouksen avajaispuheessaan 3.5.2022 Ukrainan sotaa. Hän kysyi, mitä sota tekee ihmiselle, jonka Jumala loi kuvakseen, ja miten kristillinen kirkko voi auttaa sodan vaivaamassa maailmassa. 

”Sota Ukrainassa on jälleen osoittanut, ettei vihanpidon hurmassa piitata kansainvälisillä sopimuksilla luoduista sodan pelisäännöistä”, Luoma totesi. “Hinta, jota sodan aloittaneen osapuolen mielenmaisemassa pesivästä voimantunteen ja katkeruuden yhdistelmästä joudutaan maksamaan, on hirvittävän suuri.”

Syvimmillään sota on uhka koko ihmisyydelle. Raamatussa kerrotaan, että Jumala on luonut ihmisen omaksi kuvakseen:  "Jumala sanoi: »Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme…” (1 Moos. 1:26)." Luoman mukaan sota vahingoittaa ihmisyyden olemusta Jumalan kuvana, kun se pyrkii mitätöimään ihmisen arvon.

“Ensinnäkin mitätöityy niiden ihmisarvo, jotka joutuvat suoraan sodan runtelemiksi”, Luoma sanoi. “Murhenäytelmät eivät ala vasta siinä vaiheessa, kun sodan ensimmäiset laukaukset ammutaan. Usein niitä on edeltänyt hyökkäyksen kohteena olevien mustamaalaaminen, suoranainen demonisointi.”

Myös oikeutettu puolustussota koettelee arkkipiispan mukaan sitä käyvien ihmisyyttä: “Hyökkäyksen uhrit joutuvat tunnistamaan itsessään vihan ja katkeruuden, joihin hyökkääjän viha ja katkeruus heidätkin pakottavat. Sota suosii valheita, joihin se houkuttelee jokaista. Totuuden katoaminen ajaa ihmisyyden haaksirikkoon.”

Lisäksi sota varastaa huomion muulta kärsimykseltä maailmassa. “Nälänhätä uhkaa miljoonia ihmisiä, kun kuivuus vaivaa, kylvöt eivät onnistu ja ruuankuljetusketjut katkeavat”, Luoma muistutti. “Jumalan kuva on uhattuna eri puolilla maailmaa, ja avuntarve on todellista edelleen sekä lähellä että kaukana.”

Luoman mukaan kristillisen kirkon tehtävänä on tuoda toivoa sodan vaivaamaan maailmaan. “Sanoma Jumalasta, joka on luonut jokaisen ihmisen arvokkaaksi ja ainutlaatuiseksi, omaksi kuvakseen, on itsessään toivoa vahvistava”, Luoma sanoi. “Juuri tällaisena aikana tarvitaan kirkkoa, joka korostaa ihmisarvoa sen syvimmissä ulottuvuuksissaan.”

Arkkipiispan avajaispuhe kokonaisuudessaan on tiedotteen liitteenä. 

Seuraa kirkolliskokousta verkossa

Kirkolliskokousviikkoa voi seurata verkossa
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) ja muu informaatio löytyvät verkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä  
Kirkolliskokousedustajat Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous ja #kyrkomötet

Kirkolliskokouksen viestintä: 
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, p. 046 922 0232  
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, p. 050 529 8503 
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 1815

Uutisen liitteet