Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispat vetoavat rauhan puolesta ja Ukrainan auttamiseksi

Julkaistu 01.03.2022

Paastovetoomus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoilta

Olemme järkyttyneitä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Sydämemme särkyy nähdessämme ihmisten joutuvan sodan jalkoihin. Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan sotaa. Heidän joukossaan on paljon naisia, lapsia ja vanhuksia.  

Paastonaika kutsuu rauhan ja oikeudenmukaisuuden tekoihin. Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan. Kristinuskon ydinsanoma kärsivästä Kristuksesta on sanoma sovituksesta, sovinnosta ja rauhasta. Kristus itse kutsuu rauhantekijöitä Jumalan lapsiksi. Vetoamme kaikkiin, jotka kantavat vastuun Venäjän sotatoimien käynnistämisestä ja mahdollistamisesta. Tehkää kaikkenne hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja muihin Venäjän uskonnollisiin yhteisöihin, että ne toimisivat sodan pysäyttämiseksi ja rauhan puolesta.   

Paastonaika kutsuu kääntämään katseemme pois itsestä lähimmäisen hätään. Pyydämme auttamaan sodasta kärsiviä ukrainalaisia osallistumalla keräyksiin Kirkon Ulkomaanavun, Suomen Lähetysseuran tai muiden avustusjärjestöjen kautta.   

Sotaa pakenevat lähimmäisemme voivat pian olla maassamme etsimässä turvaa. Silloin olemme valmiina auttamaan heitä ja ottamaan heidät vastaan.  

Keskuudessamme eläviä venäläisiä ei pidä syyttää sodasta. Vihaa ei saa kohdistaa heihin, vaan heitä on kohdeltava lähimmäisinä. 

Paastonaika kutsuu syvemmälle hengelliseen elämään. Pyydämme edelleen seurakuntia ja kaikkia kristittyjä ja hyvän tahdon ihmisiä rukoukseen rauhan puolesta, Ukrainan kansan puolesta, väkivallan ja pelon keskellä elävien puolesta sekä niiden puolesta, joiden käsissä ovat rauhan avaimet.   

Herra, armahda meitä.  

Paastonajan alkaessa 2022  

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat   
Tapio Luoma, arkkipiispa  
Matti Repo, Tampereen piispa  
Seppo Häkkinen, Mikkelin piispa  
Jari Jolkkonen, Kuopion piispa  
Teemu Laajasalo, Helsingin piispa  
Jukka Keskitalo, Oulun piispa  
Kaisamari Hintikka, Espoon piispa  
Bo-Göran Åstrand, Porvoon piispa  
Mari Leppänen, Turun arkkihiippakunnan piispa  
Matti Salomäki, Lapuan piispa  

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Paastonaika kestää 40 päivää.

Arkkipiispa Luoman kirjeet patriarkka Kirillille ja piispa Pavlo Shvartsille

Arkkipiispa Tapio Luoma on tänään 1.3. lähettänyt kirjeen Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillille. Patriarkka on Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja. Kirjeessään arkkipiispa Luoma toteaa, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on seurattu syvästi järkyttyneenä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hän vetoaa patriarkkaan ja rohkaisee tätä tekemään kaiken voitavansa sodan lopettamiseksi ja oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi.

Aiemmin maanantai-iltana 28.2. arkkipiispa Luoma lähetti kirjeen Ukrainaan, paikallisen evankelis-luterilaisen kirkon piispa Pavlo Shvartsille. Kirjeessään arkkipiispa puhuu ukrainalaisten hämmästyttävästä rohkeudesta ja siitä, kuinka Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen lähetysseura keräävät parhaillaan lahjoituksia Ukrainan auttamiseksi. Lisäksi hän kertoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valmistelevan apulähetystä ukrainalaiselle sisarkirkolleen Luterilaisen maailmanliiton kautta.

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt arkkipiispalle: 
Petri Merenlahti, teologinen avustaja, petri.merenlahti@evl.fi, p. 040 142 5299
Mirja Heino, sihteeri, mirja.heino@evl.fi, p. 040 551 5579

Ukrainan lippu ja teksti Herra, armahda meitä.